Dostupni linkovi

Afganistanke u Kabulu protestuju zbog zatvaranja škola


Afganistanske djevojčice u osnovnoj školi pohađaju nastavu u u Kandaharu, Afganistan, 23. mart 2022.
Afganistanske djevojčice u osnovnoj školi pohađaju nastavu u u Kandaharu, Afganistan, 23. mart 2022.

Uzvikujući "otvorite škole", desetine djevojaka i žena protestvovele su u subotu, 26. marta u glavnom gradu Afganistana protiv odluke talibana da zatvore srednje škole samo nekoliko sati nakon njihovog ponovnog otvaranja.

Hiljade sretnih djevojčica širom Afganistana krenule su u školu u srijedu (23. marta), datum koji je Ministarstvo obrazovanja odredilo za nastavak nastave. Međutim, samo nekoliko sati kasnije, ministarstvo je najavilo zatvaranje škola.

"Otvorite škole! Pravda, pravda!" čulo se na protestima u subotu, a neke od učesnica demonstracija su držale udžbenike dok su se okupljale na gradskom trgu u Kabulu.

Na transparentima koje su nosili je pisalo "Obrazovanje je naše osnovno pravo, a ne politički plan". Skup se razišao nakon što su talibanski borci stigli na mjesto događaja.

Talibani nisu dali jasan razlog za svoju odluku, koja je uslijedila nakon sastanka visokih zvaničnika održanog u utorak (22. marta) u južnom gradu Kandaharu.

Afganistanske srednjoškolke sada su van školskih klupa više od sedam mjeseci.

"Talibani ne mogu da tlače žene u Afganistanu", rekla je jedna od učesnica protesta, Laila Basim.

Otkako su 15. avgusta talibani ponovo došli na vlast, mnoge žene su otpuštene s državnih poslova, zabranjeno im je da putuju same i naređeno im je da se pokrivaju i nose tradicionalnu odjeću.

Talibani su obećali blažu verziju stroge islamističke vladavine koja je obilježila njihovo prvo upravljanje Afganistanom od 1996. do 2001. godine.

Ali i dalje postoje mnoga ograničenja, ako ne na nacionalnoj razini, onda se provode lokalno prema nahođenju regionalnih vlastodržaca.

Neke Afganistanke su se u početku protivile talibanima, održavajući male proteste i tražeći pravo na obrazovanje i zapošljavanje.

Ali talibani su brzo pokupili vođe protesta iz negiranje da su zatvorene.
Od puštanja na slobodu većina je učutala, a subotnji protest bio je prvi koji su žene održale u nekoliko sedmica.

Prvi dan škole završen s gorčinom za afganistanske djevojčice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG