Dostupni linkovi

Četiri članice afganistanskog orkestra nestale u Slovačkoj


Uprkos nestanku članica, orkestar je ove sedmice nastupio na slovačkom festivalu
Uprkos nestanku članica, orkestar je ove sedmice nastupio na slovačkom festivalu

Policija u Slovačkoj je pokrenula potragu za četiri članice afganistanskog prvog ženskog orkestra koje su nestale 14. jula. Četiri djevojke nestale su nakon nastupa na lokalnom festivalu u Slovačkoj.

Orkestar pod nazivom Zohra koji se sastoji od 35 članica nastupao je na koncertu 13. jula tokom Pohoda Festivala na zapadu Slovačke u gradu Trencin koji se nalazi nekih 130 kilometara sjeverno od Bratislave u samoj blizini granice sa Češkom.

Prema informacijama slovačke policije, četiri članice orkestra nestale su iz hotela 14. jula, odnosno dan nakon nastupa.

Pavol Kudlička, glasnogovornik regionalne policije u Trencinu, rekao je da su se djevojke vratile u hotel nakon koncerta, ali da su nestale dan poslije.

Identitet nestalih članica još uvijek nije poznat.

"Zbog pravnih razloga i istraživanja koje je upravo u toku nismo u poziciji da otkrivamo imena", rekao je Kudlička.

Naš život je muzika
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Prve muzičarke u porodici

Lokalni mediji u Slovačkoj napisali su da su neke od članica orkestra ranije govorile o tome kako jedna od djevojaka ima rođaka u Njemačkoj.

Neke od članica Zohra orkestra, nazvanom prema perzijskoj boginji muzike, su ili siročad ili dolaze iz siromašnih porodica.

Brojne članice ovog tridesetpetočlanog orkestra su se navodno suočavale sa napadima i prijetnjama u njihovoj zemlji porijekla, Afganistanu.

Unatoč nestanku četiri članice orkestar je svirao na par koncerata na zapadu Slovačke ove sedmice.

Ovaj prvi ženski afganistanski orkestar osnovan je prije pet godina.

Na njihovoj stranici se navodi kako su u posljednjih trideset godina članice ovog orkestra prve žene u svojim porodicama, zajednicama pa i zemlji koje studiraju muziku. Dolaze iz svih dijelova Afganistana.

Zohra orkestar postao je međunarodno poznat nakon što su nastupali na zatvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu prije dvije godine.

Ideja o formiranju ženskog muzičkog orkestra došla je od jedne od studentica jedine afganistanske muzičke akademije koja je predložila formiranje Zohre direktoru škole Ahmadu Naseru Sarmastu.

Osnivanje potpuno ženskog benda u Afganistanu, gdje se konzervativne religiozne grupe protive javnim muzičkim nastupima djevojčica nije bio lagan zadatak. Muzika u ovoj zemlji bila je zabranjena od 1996. do 2001. pod vladavinom talibana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG