Dostupni linkovi

Medijska scena u Kabulu promijenjena: Manje žena i bez zabavnog programa


Novinari Tolo TV u svojoj redakciji u Kabulu, 2018.
Novinari Tolo TV u svojoj redakciji u Kabulu, 2018.

Piše: Frud Bezhan

Istaknuta voditeljica vijesti Šabnam Davran jedno je od najprepoznatljivijih lica u Afganistanu.

Međutim, u roku od nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli afganistansku prijestonicu 15. avgusta, dobila je otkaz i rečeno joj je da ide kući sa svim svojim kolegicama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Dva dana kasnije, njeno mjesto u studiju Radio televizije Afganistan (RTA) u Kabulu zauzeo je talibanski militant koji je, uz bijelu talibansku zastavu u pozadini, šturo čitao saopštenja rukovodstva te militantne grupe.

"Kada se sistem promijenio, željela sam da idem na posao", napisala je Davran, bivša uposlenica državne televizije, u postu na Fejbuku (Facebook) od 18. avgusta. "Nisam izgubila hrabrost, ali nažalost nije mi dozvoljeno da radim."

"Moje muške kolege uspjeli su ući u kancelariju, ali meni je prijećeno i rečeno mi je da ne mogu nastaviti svoj rad jer se sistem promijenio", dodala je ona u videu.

"Ako svijet čuje moj glas, trebali bi nam pomoći, jer su naši životi u opasnosti."
Uspješna medijska scena Afganistana hvaljena je kao jedan od najvećih uspjeha u posljednjih 20 godina, nakon što su talibani zabranili nezavisne medije tokom svog brutalnog bivšeg režima koji je zbačen 2001.

Afganistan ima oko 170 radio stanica, više od 100 novina i desetine TV stanica. Pod talibanskim režimom postojao je samo državni radio, talibanski Glas šerijata, kojim su dominirali pozivi na molitvu i vjerska učenja.

Međutim, već postoje zloslutni znaci da islamistička grupa poništava teško postignute rezultate u slobodi medija.

Državna televizija sada emituje saopštenja talibana, učenje Kur'ana i islamske propovijedi. Privatne televizijske stanice uklonile su iz svog programa popularne muzičke i zabavne emisije, kvizove i strane sapunice.

Jedna voditeljica je ipak intervjuisala talibanskog zvaničnika uživo na Tolo TV, najvećoj privatnoj televizijskoj stanici u zemlji.

Tokom dana, novinarka Tolo TV također je izvještavala uživo s ulica Kabula.

Međutim, ostaje nejasno da li su u pitanju jednokratni ili širi pomaci u stavovima talibana prema nezavisnim medijima i ženama koje rade van svojih domova - što talibani generalno zabranjuju.

Ova militantna grupa pokušala je da projektuje umjereniji imidž od dolaska na vlast u Kabulu, obećavajući da će poštovati slobodnu štampu i prava žena - mada u okviru njihovog tumačenja islama.

Portparol talibana Zabiula Mudžahid izjavio je 17. avgusta da će se grupa "pozitivno razlikovati" od njihove vladavine 1996. do 2001., kada je njen brutalni režim postao ozloglašen zbog ugnjetavanja žena, masakriranja etničkih i vjerskih manjina i zabrane muzike, televizije i sporta kao što su fudbal i kriket.

Portparol talibana Zabiula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu 17. avgusta
Portparol talibana Zabiula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu 17. avgusta

Na prvoj konferenciji za novinare talibana od kada su preuzeli grad, Mudžahid je rekao da će privatni mediji "ostati nezavisni", ali da novinari "ne bi trebali raditi protiv nacionalnih vrijednosti". On je također rekao da su "posvećeni dopuštanju ženama da rade u skladu s principima islama", ne iznoseći detalje.

Međutim, postoje velike sumnje da li će talibani slijediti svoju retoriku.
Izvan Kabula, daleko od svjetske pažnje, tvrdokorna grupa je efektivno iskorijenila nezavisne medije.

Ta militantna grupa nasilno je zatvorila desetine lokalnih radio stanica, novina i emitera u gradovima i okruzima širom ratom razorene zemlje.

Druge medijske kuće zatvorene su u strahu od odmazde talibana, a mnogi njihovi novinari napustili su svoje domove ili su otišli u ilegalu. Talibani su optuženi za ubistva desetina novinara i medijskih radnika posljednjih godina.

Nekoliko medija kojima je dozvoljeno da rade bili su primorani da emituju talibansku propagandu. Zabranjeno im je da emituju muziku ili ženske glasove. Vijesti su zamijenjeni biltenima koje su odobrili talibani, učenjima iz Kur'ana i islamskim propovijedima.

Talibani su do sada ponovo nametnuli mnoge represivne zakone i retrogradnu politiku koja je definisala njenu nekadašnju ekstremističku vladavinu.

Talibanski borci poziraju u centru Kabula
Talibanski borci poziraju u centru Kabula

Kada su kontrolisali Afganistan, talibani su primoravali žene da se pokriju od glave do pete, zabranivši im da rade van kuće, dok su strogo ograničili obrazovanje djevojčica, i zahtijevali su od žena da u slučaju izlaska iz domova budu u pratnji muških rođaka.

U međuvremenu, muškarcima je bilo zabranjeno da skraćuju ili briju bradu, a također su bili primorani da se mole pet puta dnevno.

Talibani su također nametnuli strogo tumačenje šerijatskog zakona, koji uključuje amputacije ekstremiteta i kamenovanja za neka krivična djela.

Stanovnici koji posljednjih nedjelja i mjeseci žive u Afganistanu u kojem dominiraju talibani kažu da su se mnoge od tih politika vratile.

To se dešava uprkos više puta ponovljenim tvrdnjama talibana o promjenama i da neće vratiti svoja ozloglašena, restriktivna ograničenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG