Dostupni linkovi

Predsjednik Francuske za formiranje zaštićene zone u Kabulu 


Američki marinaci tokom evakuacije na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai, Kabul, 28. augusta 2021.
Američki marinaci tokom evakuacije na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai, Kabul, 28. augusta 2021.

Francuska i Velika Britanija u ponedeljak 30. augusta će se u Ujedinjenim nacijama (UN) založiti za formiranje zaštićene zone u Kabulu kako bi se sprovodile humanitarne operacije, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u intervjuu za list "Žurnal di dimanš" (Le Journal du Dimanche), prenosi AFP.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN u ponedeljak će održati sastanak o Afganistanu, a Pariz i London rade na nacrtu rezolucije o formiranju, pod kontrolom UN, bezbjedne zone u Kabulu kako bi se omogućio nastavak humanitarnih operacija, rekao je Makron.

"To je veoma važno. Pružilo bi okvir za UN da djeluju u hitnim slučajevima i da međunarodna zajednica zadrži pritisak na talibane", dodaje Makron.

Operacije evakuacije Afganistanaca koji bježe od talibana privode se kraju na aerodromu u Kabulu pošto će 31. augusta američke snage u potpunosti povući iz Afganistana.

Francuska je u petak uveče završila svoju misiju evakuacije, a Velika Britanija u subotu uveče.

Makron je u subotu 28. augusta rekao da su počeli razgovori sa talibanima o zaštiti i evakuaciji Afganistanaca nakon 31. augusta.

Pariz računa na pomoć Katara, koji ima dobre odnose sa talibanima, kako bi bile nastavljene operacije vazdušnog prevoza onih koji žele da napuste Afganistan.

Makron je rekao da se razmišlja o ciljanim evakuacijama koje ne bile preko vojnog aerodroma, već preko civilnog aerodroma ili uz pomoć susjednih zemalja.

XS
SM
MD
LG