Dostupni linkovi

Afera Telekom: Tužilaštvo obećalo provjeru navoda o mitu


Mađar Telekom
Mađar Telekom
Nakon što su u srijedu domaći mediji objavili detalje iz američke tužbe prema kojima je više vladinih zvaničnika u Crnoj Gori primilo višemilionski mito kao i sestra, kako se navodi, jednog od najviših vladinih zvaničnika, od crnogorskih institucija prvo je reagovalo Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju od kojeg je domaća javnost prvi put doznala da oni već godinu provjeravaju cijeli slučaj.

"Mi ćemo nakon praznika nastaviti sa provjerom detalja koji su se u javnosti pojavili tokom praznika. Naravno imamo i konkretnih poteza, ali o njima sada ne bih govorila, ali u svakom slučaju nakon praznika ćemo krenuti u provjeru svega toga", kazala je za Antenu M glavna držvna tužiteljka Ranka Čarapić.

Ranije, specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Đurđina Nina Ivanović nije željela da odgovori na pitanje da li su joj poznata imena osoba koje su opisane u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti. Ivanović nije željela da odgovori ni na pitanje da li je imala kontakte sa američkim istražiteljima tokom pretkrivičnog postupka.
U tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti stoji da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Mađar Telekoma omogućila tri direktora.

U tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti stoji da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Mađar Telekoma omogućila tri direktora, od kojih su dva bili i članovi uprave Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama, ukupne vrijednosti sedam miliona i 350.000 dolara.

Sestra bivšeg premijera Mila Đukanovića, Ana Kolarević, bila je uključena kao savjetnik više stranih investitora, ali je ona u izjavi medijima saopštila da sa prodajom Telekoma nije imala nikakve veze.

Tužiteljka i veze sa DPS-om

Lideri opozicionog Pokreta za promjene Nebojša Medojević i Nove srpske demokratije Andrija Mandić traže od tužilaštva hitnu istragu povodom afere Telekom.

Medojević je podsjetio da je još 2005. godine tadašnja NVO Grupa za promjene od državne tužiteljke u to vrijeme Vesne Medenice tražila da poništi transakciju Vlade i Mađar Telekoma koja je nanijela direktnu štetu manjinskim akcionarima, a što je potvrdila i presuda suda u Njujorku.

Medojević je međutim skeptičan da će tužilaštvo uraditi svoj posao do kraja.

"Kao što je rekao kolega Mandić, sumnjamo da gospođa Čarapić može to da uradi, jer je suviše politički vezana za DPS i za vrh te partije da bi mogla to da
Nebojša Medojević i Andrija Mandić, 5. januar 2011.
Nebojša Medojević i Andrija Mandić, 5. januar 2011.
uradi. Vjerovatno će epilog biti ostavka gospođe Čarapić sama, kad vidi dokaze, a tu je i pritisak javnosti, pritisak međunarodne zajednice, očekivanja SAD i EU da se ovo raščisti. A možda ćemo na kraju imati i odluku premijera Lukšića da i on izvrši neke kadrovske promjene kako bi obezbijedio da na to mjesto dođu stručni ljudi koji vrlo lako mogu da dokažu ko je", ističe Medojević.

"Tužilaštvo je imalo godinu da prikupi konkretne dokaze, nije uradilo ništa. Evo sada dokazi postoje u SAD-u i mi pozivamo tužioca da te dokaze koji postoje u Okružnom sudu u Njujorku, kao izjave iz Mađar Telekoma, pribavi kako bi počeo postupak protiv naših građana", kaže lider NOVE Andrija Mandić.

Sporni ugovori su svojevremeno zavedeni u knjige "Mađar Telekoma", kao i matične firme "Dojče Telekom", što je bio okidač da američko Ministarstvo pravde pokrene istragu 2006. godine, jer se obje kompanije kotiraju na Njujorškoj berzi.

Dok crnogorsko tužilaštvo iz pretkrivičnog krene u eventualni krivični postupak protiv onih koji su primali mito, Nijemci su već platili pozamašan ceh za nezakonite radnje njihovih čelnika u Mađar Telekomu.

Dojče Telekom i njegova podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu oko 95 miliona američkih dolara, u okviru nagodbe u sudskoj tužbi u kojoj se utvrdilo da su bivši rukovodioci te kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.
XS
SM
MD
LG