Dostupni linkovi

Afera 'Patria u Hrvatskoj': Korupcija ili političke igre?


Stipe Mesić
Stipe Mesić
Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić demantirao je sve medijske špekulacije kako je on pod istragom zbog navodne korupcije prigodom kupovine 84 oklopna vozila od finske tvrtke Patria u vrijeme njegovog drugog mandata.

U Sloveniji se zbog istih sumnji sudi aktualnom premijeru Janezu Janši, ali čini se da je u Hrvatskoj priča mnogo bezazlenija.

„Ni u jednom trenutku nisam operativno sudjelovao u odlučivanju koji će oklopni transporter biti kupljen za Hrvatsku vojsku, i ni na koji način nisam utjecao ni na jednog od sedmero članova državnog povjerenstva koji su tu odluku donosili,“ napisao je bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić u priopćenju kojim je reagirao na medijske špekulacije.

Mesić u priopćenju ide i korak dalje – kaže kako su mu – citiramo – „poznate pojedinosti o tome tko je, kada i kako te medijske manipulacije dogovarao,“ ali da ih „zbog stabilnosti države“ neće iznositi. Je li posrijedi probuđeno obavještajno podzemlje, koje živne svaki puta kada HDZ izgubi vlast, ili je posrijedi nešto drugo?

Politički analitičar Marinko Čulić u izjavi za naš radio procjenjuje kako krug oko predsjednika Josipovića na taj način vraća udarac Mesiću, jer su uvjereni da upravo on stoji iza nedavne javne prozivke Josipovića zbog navodnog pogodovanja prijatelju Marku Vojkoviću u aferi „ZAMP“, oko zaštite autorskih prava.

"Po svemu sudeći, iza ove afere ili navodne afere oko 'Patrie' mogao bi stajati krug oko predsjednika Josipovića", ocjenjuje Marinko Čulić.


„I sada očito pod tom optužbom gledamo uzvratni udarac. Po svemu sudeći, iza ove afere ili navodne afere oko 'Patrie' mogao bi stajati krug oko predsjednika Josipovića, tako da je to hrvanje dviju predsjedničkih i eks-predsjedničkih taština. Mislim da su to otprilike gabariti unutar kojih je ta priča smještena“, kaže Čulić.

Čulića ne tješi previše činjenica da se ipak najvjerojatnije ne radi o korupciji, već o političkim igrama.

„Zapravo zabrinjava da se u ovakvoj situaciji u kakvoj se zemlja nalazi politički život svodi na tako prizemnu urotničku razinu bez ikakvog opipljivog 'štofa' i sa brdom insinuacija. Ne izgleda mi to dobro. Zapravo, izgleda mi loše“, navodi Čulić.

Logična je i istraga u Hrvatskoj

Dakle, pokrenute su istražne radnje koje će – među ostalim – pregledati i knjigu gostiju u Uredu predsjednika u Mesićevo vrijeme, kamo su Finci i njihovi konkurenti, austrijski Steyr-Daimler-Puch sa svojim oklopnjakom „Pandur“ dolazili predstavljati svoje ponude, uvijek u pratnji svojih veleposlanika.

Oklopna vozila 'Patria, foto: Robert Fajt / CROPIX
Oklopna vozila 'Patria, foto: Robert Fajt / CROPIX
Istraga je pokrenuta na finski zahtjev, nakon što je „Patrijin“ posao sa prodajom oklopnjaka Sloveniji došao pod sumnju, što je rezultiralo i dizanjem optužnice protiv sadašnjeg premijera Janeza Janše za korupciju.

„A kako je isti čovjek vodio „Patrijin“ nastup i u Hrvatskoj i u Sloveniji, logično je da se istraga provede i u Hrvatskoj“, kazao je bivši Mesićev savjetnik za sigurnost i član povjerenstva za kupnju oklopnjaka Vlatko Cvrtila.

„Nedvojbeno je utvrđeno da je sa računa 'Patrie' njemu došao određeni novac i – naravno – pretpostavlja se da je taj novac otišao prije svega u Sloveniju, zbog čega je premijer Janša i optužen, i – s obzirom da je on kazao kako je bio zadužen i za Hrvatsku i da je išao i u Hrvatsku – logično je da se istraga provede i u Hrvatskoj i dobro je da se istraga provede i da bude detaljna i temeljita, kako bi se utvrdilo je li bilo nepravilnosti i nečasnih radnji i – ako ih je bilo – da oni koji su u njima sudjelovali i odgovaraju“, navodi Cvrtila.

Evo i činjenica o nabavi „Patrijinih“ oklopnjaka – finska ponuda bila je 35 do 40 milijuna eura niža od austrijske, finski se oklopnjak na terenu pokazao boljim od austrijskog „Pandura“, i sastavlja se u slavonskobrodskom „Đuri Đakoviću“ uz dogovorenu mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Slovenci su svoje oklopnjake platili nešto preko 2 milijuna eura po komadu, a Hrvati 1,3 milijuna eura. Sve ostalo neka utvrdi istraga.
XS
SM
MD
LG