Dostupni linkovi

Afera sa zloupotrebama fondova se širi na HDZ u BiH


Božo Ljubić, predsednik stranke HDZ 1990
Božo Ljubić, predsednik stranke HDZ 1990
Afera povezana sa protuzakonitim financiranjem HDZ-a u Republici Hrvatskoj i pokretanje istrage o tome privukla je znatnu pažnju javnosti u BiH, posebno nakon pisanja hrvatskih medija kako su iz "crnih fondova" u Hrvatskoj financirana i dva HDZ-a u BiH.

Iako iz USKOK-a nema zvanične potvrde jer istraga još uvijek traje, neki hercegovački portali prenijeli su stenogram navodnog razgovora između pojedinih hrvatskih dužnosnika HDZ-a iz BiH i RH kojim se potvrđuje primopredaja novca.

Hercegovački portal Neznase.ba već mjesecima piše o mogućim posljedicama istrage Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta RH po dva HDZ-a u BiH. U jednom od svojih tekstova redakcija portala nedavno je otkrila i da posjeduje autentičan snimak razgovora predsjednika Sabora Republike Hrvatske Luke Bebića koji izdaje nalog bivšem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću da bude operativniji u predaji novca.

Na istoj snimci, navodi se dalje u tekstu, razaznaje se glas Ive Sanadera koji predsjedniku HDZ-a 1990 Boži Ljubiću kaže kako se nada da će iznos novca biti dovoljan. Na snimci se prepoznaje i Ljubićev glas gdje objašnjava Sanaderu i Bebiću koliko je značajna njihova materijalna podrška, ali i glas Ive Sanadera koji kaže da novca ima i da ga ne mogu potrošiti četiri HDZ-a.

„Mi smo iz pouitzdanih izvora saznali da je u torbama prenesen novac, da je prenesen preko granice itd.“, kaže Ilija Šagolj, novinar portala Neznase.ba.

Na pitanje da li se ovaj snimak u svakom slučaju odnosi na Božu Ljubića, Šagolj odgovara:

"Na Božu Ljubića. Mi mislimo da je ta stranka sto posto financirana sredstvima Sanadera."

Hrvatski mediji, podsjetimo, ranije su objavili dio iskaza Mladena Barišića, nekadašnjeg šefa Carinske uprave i sadašnjeg ključnog svjedoka USKOK-ove istrage o korupciji, u kojem detaljno opisuje kako je u dva navrata lideru HDZ-a 1990. Boži Ljubiću, po Sanaderovom nalogu, isplatio ukupno 1,7 milijuna kuna, odnosno oko 260.000 eura.

Iz blagajne HDZ-a Ljubić je dobio 400.000 kuna, a Sanader je od njega tražio da ostatak od 1,3 milijuna kuna nabavi iz tzv. crnog fonda. Ilija Šagolj dodaje:

„Mislim da će se itekako odraziti na stanje u BiH, itekako. Mislim da će prljav veš izaći napokon na vidjelo - jer u velikoj neimaštini, kad ljudi ostaju bez posla, kad kolone šrajakaju... Pa vidjeli ste dvore HDZ-a“

Oba HDZ odbacuju navode

Vinko Zorić jedan je od potredsjednika HDZ-a 1990. Zajedno sa Božom Ljubićem 2007. godine napustio je HDZ BiH i formirao novu stranku. Sa informacijom o novcu koji je navodno stigao iz crnog fonda HDZ-a nije upoznat.

Dodaje kako su poslovi oko finansiranje stranke bili isključivo u nadležnosti predsjednika Bože Ljubića.

„Ja sam bio jedan od pet potpredsjednika - ali da je i pomogao, šta ima veze ako je to legalno. Ali ja nemam pojma, ja nemam veze sa financijama i nikad na stranačkim tijelima nije bilo o tome razgovora“, kaže Zorić.
Marinko Čavara iz HDZ BiH, foto: Hrvatska riječ
Marinko Čavara iz HDZ BiH, foto: Hrvatska riječ

Podsjetimo, kako je prema pisanju riječkog Novog lista, Uskokov istražni nalog potvrdio da je iz crnog fonda HDZ-a doniran i HDZ BiH sa 1, 2 miliona kuna, što je ova stranka ocijenila neistinitim uz konstataciju kako u zadnjih 10 godina niti jedna kuna nije došla na njihov račun u BiH.

„Iz odnosa koje je gospodin Sanader i HDZ u to vrijeme imao prema HDZ-u BiH podupirući formiranje nove stranke, jasno se pokazuje i na takav način da nije moglo biti prebacivanja sredstava“, kaže Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH.

Za potrebe Herceg Bosne od 1992. godine pa sve do sloma HDZ-a 2000. izdvojeno je je blizu 30 mlijardi kuna, ili kako je jednom prilikom kazao Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik RH, oko milion i pol eura dnevno izdavajalo se za bh. Hrvate.

Veliki dio tog novca završio je na računima HDZ-ovih dužnosnika u BiH, što su kasnije pokazale brojne afere, poput one u slučaju Ante Jelavića.

Ivan Bagarić, zastupnik u hrvatskom Saboru i predsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan RH, priznaje kako je prošlosti bilo nenamjenskog trošenja novca poreznih obaveznika RH u BiH, ali i da su posljednji događaji, prije svega, dio izborne kampanje.

„Što se nije dovelo neke stvari do kraja prije kampanje? Po meni je nedopustivo da se doslovno preko tog vodi kampanja u R Hrvatskoj“, kaže Bagarić.

Iako iz oba HDZ-a odbacuju navode o tranšama novca iz crnih fondova, sama činjenica da USKOK već neko vrijeme vodi opsežnu istragu govori dovoljno.
Božo Ljubić, koji posljednjih dana izbjegava medije, navodno je spreman na razgovor sa istražiteljima USKOK-a, ali pod uslovom da bude ispitan na području BiH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG