Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo suđenje bivšem ministru obrane


Berislav Rončević, Foto: zoomzg
U Zagrebu je danas započelo suđenje za zloupotrebu položaja do sada najviše rangiranom političaru od hrvatske nezavisnosti. Bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog tadašnjeg zamjenika Ivu Bačića tereti se da su zloupotrebom položaja i ovlasti prigodom nabave kamiona za Hrvatsku vojsku 2004. godine oštetili proračun za 1.400.000 eura.

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić izjavili su kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice koja ih tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti u tzv. „aferi kamioni“ čime su – tvrdi Državno odvjetništvo – oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna – oko milijun i 400 tisuća eura.

Prema optužnici, na raspisani natječaj Ministarstva obrane za nabavu 76 kamiona 2004. godine javilo se deset tvrtki, čije su ponude sve zadovoljavale uvjete natječaja.

Međutim ,osigurani novac iz proračuna nije bio dovoljan za najbolju ponudu, pa se natječaj poništava i Ministarstvo obrane izravnom pogodbom kupuje samo 39 kamiona proizvođača „Iveco“ i uvoznika tvrtke „Eurokamion“ za 34,4 milijuna kuna. Po optužnici, ti su kupljeni kamioni bili 10,2 milijuna kuna skuplji od najniže cijene koju je na natječaju ponudila tvrtka „Man Importer“ sa „Man“-ovim kamionima.

ŽRTVE POLITIČKOG PROGONA?

Zastupnik optužbe, zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Žegarac iznio je rezultate istrage po kojoj su „Man“-ovi kamioni bili ne samo financijski, nego i tehnički najpovoljnija ponuda, no ipak su Rončević i njegov zamjenik Bačić poništili natječaj i svjesno i namjerno išli na izravnu ponudu upravo s „Eurokamionom“.

„Kao službene osobe sa ciljem da drugome pribave kakvu neimovinsku korist ili da drugome pouzroče kakvu štetu iskoristili su svoj položaj, a djelom je prouzročena šteta velikih razmjera, pa su time počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti“, citirao je Žegarac tekst optužnice.
KREGAR:
Postupak je vrlo važan i za nastavak ili smanjivanje percepcije kod građana o snažnoj korumpiranosti vlasti.


“Iveco“-va su vozila pritom bila upitne kvalitete i utvrđeni su im mnogi nedostaci, od korozije i ljuštenja boje do curenja ulja, dok su „Man“-ovi kamioni na detaljnim testiranjima ocijenjeni vrlo dobrima, dodao je Žegarac.

Optuženi Rončević i Bačić tvrde da su žrtve političkog progona, i da je USKOK svjesno zanemarivao dokaze koji idu njima u prilog. Oni će obranu iznijeti na kraju postupka, a Rončević je ponovio kako „Man“-ovi kamioni – iako jeftiniji – nisu odgovarali traženim tehničkim karakteristikama.

„Ako se u tehničkom zahtjevu traži da je minimalna nosivost pet tona, onda tko to ima pravo ugovoriti kamion i prihvatiti ponudu onog dobavljača koji nudi onaj kamion koji ima makar pola kilograma manju nosivost?!“

OBIMNA DOKUMENTACIJA

Ovo je za Hrvatsku izuzetno značajan sudski postupak, kaže za naš radio najbolji poznavatelj fenomena korupcije u Hrvatskoj, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar.

„Još nikada u povijesti hrvatske države netko na toj razini nije bio optužen za počinjenje kaznenog djela zloupotrebe dužnosti. Druga stvar – radi se o vrlo značajnom slučaju zbog toga što su neka druga tijela – recimo, saborsko povjerenstvo – istraživala ovaj slučaj, pri čemu nije taj slučaj završen na političkoj razini ni sa kakvim zaključkom koji bi bio osuđujuće prirode, dakle niti u radu saborskog istražnog povjerenstva, niti u saborskoj raspravi“, objašnjava Kregar.

Postupak je vrlo važan i za nastavak ili smanjivanje percepcije kod građana o snažnoj korumpiranosti vlasti, kaže Kregar.

„Ovaj slučaj dolazi kao prvi u cijelom nizu slučajeva koji pokazuje da postoji visoka razina povezanosti korupcije i političke elite u Hrvatskoj, dakle, da se radi o jednoj prelomnoj točci u kojoj se – ja bih rekao po principu barona Muenchausena koji se sam za kosu vadi iz blata – hrvatska politička klasa pokušava očistiti od tereta nepovjerenja i javne optužbe javnog mnijenja o svojoj korumpiranosti", smatra Kregar.

Državno odvjetništvo pripremio je 390 dokumenata i 29 svjedoka u dokaznom postupku protiv Rončevića i Bačića. Prema navodima medija, neki od svjedoka u istrazi su kazali kako su od Rončevića dobili izravan nalog da posao nabavke kamiona sklope upravo sa tvrtkom „Eurokamion“. Suđenje se nastavlja u srijedu.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG