Dostupni linkovi

Afera „Snimak“ ustalasala političku scenu Srbije


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ko je na čijoj strani? Ko koga ucenjuje? Ko kome podmeće? U danima nakon što su objavljeni snimci susreta vrha MUP-a Srbije sa Rodoljubom Radulovićem, koji je kasnije osuđen zbog šverca droge, pitanja su o kojima raspravljaju socijalisti, naprednjaci i demokrate. Dok se političari utrkuju u izjavama i optužbama, Tužilaštvo se ne oglašava.

“Jako je teško ovde razaznati šta su političke, a šta pravne konotacije svega ovoga”, kaže politički analitičar Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, organizacije koja prati izbore u Srbiji. “Ne treba da budete previše paranoični da bi videli da se neke stvari ovde možda i smisleno dešavaju. Videćemo šta je rezultat i onda ćemo moći otprilike da otkrijemo ko je stajao iza toga. Meni lično, pre izgleda da je ovo obračun unutar vladajuće koalicije nego da je obračun opozicije sa onima koji su trenutno u vladajućoj koaliciji”, kaže Vuković.

“Sada zaista treba videti u čemu se sastoje ti kontakti, da li su oni bili nekakav klasičan segment istrage ili su oni rađeni u smislu političkih zloupotreba. To su sve stvari za koje mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da li su tačne ili nisu. Od pojedinih političara čujemo dakle da je to namešteno, od nekih da nije bilo namešteno, da je bila neka procedura, ali bi zaista, kada se ceo sudski postupak završi, morali da vidimo da li tu postoje neke ozbiljne indicije za krivična dela ili ne postoje”, dodao je programski direktor CESID-a.

Šta kažu političari?

Lider SPS-a Ivica Dačić, glavni akter spornog snimka koji je u vreme njegovog nastanka bio ministar policije, nekadašnjeg koalicionog partnera, bivšeg predsednika Srbije i lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića već dva dana optužuje da je glavni organizator kampanje koja se, kako kaže, protiv njega vodi. Dok Tadić optužbe odbacuje, u celu raspravu se umešao aktuelni ministar policije i visoki funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović koji kaže da je “istraga o susretima Dačića i Radulovića u rukama tužilaštva”, da je “sledeći potez na njima”, te da je to stvar koja treba da se rasvetli. Na istom tragu je i potpredsednica vlade, takođe članica SNS-a Zorana Mihajlović, koja je rekla da “Dačić neće pobeći od odgovornosti”.

Upitan o optužbama koje na njegov račun stižu iz stranke sa kojom je njegov SPS u koaliciji, te da li to znači da je ugrožen njegov ostanak u vladi, Dačić je rekao da on i ne mora u njoj da bude. “Ja nisam potreban ovoj vladi. Nisam neophodan da bi ona funkcionisala. Ja sam na osnovu zajedničkcih ciljeva ušao u vladu, na osnovu dogovora sa Vučićem, sa namerom da radimo ono što radimo", rekao je Dačić i dodao da ne želi više da se bavi tim izjavama i da preko novina vodi polemiku.

Drugu stranu je međutim odabrao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, što i ne iznenađuje ukoliko se ima u vidu da se oko mnogih važnih pitanja upadljivo razmimoilazi sa premijerom Vučićem, sa kojim je svojevremeno zajedno napustio Šešeljeve radikale i osnovao danas vladajuću stranku.

Ilustracije radi, dok Vučić posećuje Berlin i govori da Srbiju vodi evropskom stazom, Nikolić za “Sputnjik” izjavljuje da "kada pomenete Srbiju, odmah možete uz nju da stavite Rusiju i obrnuto", te da “Srbija i Rusija treba da ostanu sinonim jedinstva”. Baš kao i oko spoljne politike, i Nikolićeve izjave o poslednjoj aferi sa Dačićem suprotne su onima koje dolaze od visokih funkcionera SNS-a, pa tako, uz napomenu da “Dačića baš i ne voli”, dodaje “da ne voli ni da se takve stvari bilo kome dešavaju”.

“Da je to deo sudskog postupka u kome bi se dokazala njegova krivica i da je osuđen zbog toga pridružio bih se onima koji ga osuđuju. A sve dotle dok ga osuđuje javnost, a sam vrlo dobro znam kako to izgleda kad te osuđuje javnost, ja sam nekako na njegovoj strani“, rekao je Nikolić.

Politički analitičar Đorđe Vuković primećuje da je snimak pokazao podele koje prevazilaze nesaglasje između opozicije i pozicije ili stranaka unutar jedne koalicije. “Ovde očigledno postoje neke razlike, ne baš u samom SNS-u, ali između predsednika države koji je nekadašnji član SNS-a i onog dela stranke koji se vidi kao podrška premijeru. Pa čak i tu, u nekoj raspodeli između njih, postoji saglasnost između struja koju recimo predstavlja ministarka Mihajlović i struje koju predstavlja Stefanović”, ocenio je Vuković za RSE.

Neposredno uoči objavljivanja snimka, među unutarpolitičkim pitanjima aktuelna tema bila je mogućnost raspisivanja vandrednih parlamentarnih izbora. Da li aktuelna dešavanja na političkoj sceni približavaju datum ponovnog izslaska na birališta i da li se radi o “pripremi za parlamentarne izbore”, kako je to rekao aktuelni lider opozicionih Demokrata Bojan Pajtić?

“Ne vidim zašto bi? Ja prosto ne mislim da mi govorimo o parlamentarnim izborima kao o činjenici koja će se desiti zarad toga što ćemo imati nemogućnost većine u republičkom Parlamentu i samim tim nemogućnost izvršavanja vlade. Mi govorimo da se radi o koalicionom parnteru u vladi širokog opsega gde on nije neophodan. Dakle, mi možemo imati i promenu koalicionog partnera i bez toga da imamo nove izbore”, rekao je Đorđe Vuković.

Ovim povodom oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković, koji je na svom Twitter profilu napisao da je “odgovornost ministra Dačića jedno, ali to što se snimci službi koriste za medijsku diskreditaciju, a ne procesuiranje je tabloidizacija države".

U međuvremenu, Tužilaštvo se ne oglašava. Iako je Dačić izjavio da je spreman da im se odazove, do ovog trenutka, koliko je javnosti poznato, takav poziv mu nije upućen.

XS
SM
MD
LG