Dostupni linkovi

Afera "Špijun": Makedonske tajne odlazile u susednu državu


Hapšenja u akciji "Špijun"
Hapšenja u akciji "Špijun"
Protiv 20 osoba osumnjičenih za špijunažu, zločinačko udruživanje, ucenu i prevaru su podnesene krivične prijave u okviru policijske akcije “Špijun”, u kojoj je u ponedeljak privedeno 17 ljudi.

Tokom celog dana oni izlaze pred istražni sud na saslušanje.

"Radi se o sadašnjim i ranijim zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Upravi za bezbednost i kontraobaveštavanje i Birou za javnu bezbednost, u Obaveštajnoj agenciji, u Ministarstvu odbrane, odnosno vojnom obaveštavanju, u državnim institucijama, kao i zaposlenima u privatnim firmama i vlasnicima medija", izjavila je u utorak na konferenciji za novinare ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Ona je rekla da MUP ima informacije o stranim službama sa kojima su sarađivali, a najčešće je to bilo sa službom jedne susedne države. Za uzvrat su dobijali ne samo novac, nego i imovinu, putovanja i sve drugo što im omogućava luksuzan zivot, dodala je ona.

Inače, od 22 osumnjičenih, u toku noći i u utorak oslobođena su dva lica koja su privedena u ponedeljak. U međuvremenu, policija traga za još trojicom osumnjičenih, a dvojica su već u zatvoru zbog drugih krivičnih dela.

U domovima osumnjičenih su izvršeni pretresi, pri čemu je oduzet veliki broj kompjutera, lap-topova, dosijea, mobilnih telefona, memorijskih kartica, 25 komada vatrenog oružja i municije, USB-stikovi, i veliki broj dokumenata.

Prema informacijama iz MUP-a, osumnjičeni su sarađivali sa stranim bezbednosnim službama, odavali su državne tajne i poverljive informacije različitog stepena. Oni su radili i sa ucenama i prevarama, a deo njih je obezbeđivao podatke o ljudima iz javnog života i biznis zajednice i pretnjama su iznuđivali novac.

Portparol ministarstva Ivo Kotevski je rekao da se najverovatnije radi o prvom slučaju špijunaze ne samo u Makedoniji, nego i u regionu.
XS
SM
MD
LG