Dostupni linkovi

Afera sa prisluškivanjem potresa Makedoniju


Dugo najavljivana i očekivana “bomba” opozicije sa dokazima o kriminalnom djelovanjnu vlasti je počela sa prezentacijom dela audio materijala prisluškivanih telefonskih razgovora, u koje je involvirano, kako je rečeno, preko 20 hiljada ljudi. Prvi snimak je bio razgovor novinarke Radio Slobodna Evropa Mirjane Spasovske i lidera Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, iz perioda kada još nije bio predsednik opozicione partije, nego samo gradonačelnik opštine Strumica.

Pitanje se odnosilo na takozvane blok dotacije koje je vlada dodeljivala opštinama, a nakon kritika da su u toj dodeli diskriminovane opštine u kojima su gradonačelnici iz redova opozicionih partija.

“U vezi onih dotacija koje daje Ministarstvo obrazovanja opštinama, a neke opštine se žale da one ne stižu niti za pokrivanje osnovnih troškova. Možete li nam reći kako je u Strumici?”, glasi pitanje naše novinarke iz snimljenog razgovora.

“Sve opštine generalno u Makedoniji, pa tako i opština Strumica, imaju problema sa nedostatkom finansijskih sredstava iz tih blok-dotacija za osnovne i srednje škole, zato jer su te stavke projektovane na starim osnovama. Nisu uračunata povećanja cena nafte, plata nastavnika i profesora, cena građevinskih materijala za održavanje škola, kao i cena prevoza učenika”, glasi početak odgovora Zorana Zaeva, koji traje oko dva i po minuta, a na pres konferenciji je integralno objavljen.

Javni tužilac Marko Zvrlevski za naš radio je izjavio da do kraja radnog dana u ponedeljak u tužilaštvo nije dostavljena krivična prijava o slučaju prisluškivanja. Dodaje da će postupiti po slučaju kada prime prijavu. Iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza kažu da će prijava biti podnesena ovih dana. Na pres konferenciji u ponedeljak, Zaev je rekao da su podneli krivične prijave protiv direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK) Saše Mijalkova, rukovodioca Pete uprave u MUP-u Gorana Gruevskog i nekoliko zaposlenih u UBK-u, zbog navodnog prisluškivanja preko 20 hiljada ljudi iz svih društvenih sfera.

Narodni pravobranilac Idžet Memeti kaže da posle svega što se desilo, ne zna da li se uopšte može reći da u Makedoniji postoji pravo na privatnost i pravna sigurnost građana.

“Zbog informacija da je prisluškivan veliki broj gradjana Republike Makedonije i u odnosu na to što je bilo javno pokazano, izražavam duboku zabrinutost i osuđujem ovo grubo kršenje ljudskih sloboda i prava, bez obzira da li se radi o javnim ličnostima ili o drugim ljudima. Ova pojava je zastrašujuća i šteti i prisluškivanima i svim drugim gradjanima Makedonije, a i samom društvu.

Memeti dodaje da kao ombudsman nema mnogo mehanizama da reagira, osim ako neko ne zatraži od njih zaštitu.

Inače, Zoran Zaev je najavio da će i narednih dana nastaviti sa prezentacijom prisluškivanih telefonskih razgovora, za koje je istakao da su ih dobili od zaposlenih patriota u MUP-u.

XS
SM
MD
LG