Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afera 'Indeks': Posle sedam godina o pritvoru za dekana


Ilustrativna fotografija

Nekadašnjem dekanu Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predragu Stojanoviću, jednom od optuženih u aferi "Indeks", ni danas neće biti određen pritvor. Naime, i tužilac i optuženi nakon dobijanja rešenja Vanraspravnog veća suda u Smedervu imaju pravo žalbe na sudsku odluku. Kako nam je rečeno sudsko veće će doneti odluku u narednim danima, možda i nedeljama.

Tužilaštvo je tražilo pritvor za Stojanovića koji se na sudu nije pojavio čitavih sedam godina, a svoj izostanak je pravdao bolešću.

Postupak protiv 86 optuženih koji se terete za različita krivična dela u aferi “Indeks”, zbog sumnje da su učestovali u prodaji ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, je u završnoj fazi. Međutim, još uvek je neizvesno kada će suđenje biti završeno što zavisi i od toga da li će se optuženi redovno odazivati pozivima za suđenje.

Predsednica sudskog veća Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković je u pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa navela da se među brojnim razlozima koji su doprineli dužini trajanja postupka nalaze i izostanci sa ročišta optuženih i njihovih branilaca.

“U cilju obezbeđenja prisustva optuženih i branilaca preduzimane su sve zakonom predviđene mere, uključujući i veštačenja stanja zdravlja u situacijama kada je izostanak pravdan bolešću”, navela je predsednica Sudskog veća.

Advokat bivšeg dekana Stojanovića, za koga se traži pritvor, Staniša Nikolić nam je rekao da je Vanraspravno veće Višeg suda u Smederevu već jednom odbilo zahtev za određivanje pritvora. Takođe, dodaje, da je novi zahtev neutemeljensa zakonskog i zdravstvenog aspekta.

“To se pre svega odnosi na stanje zdravlja profesora Stojanovića i zdravstveni problem i razloge koji su uslovili da on nije u situaciji da pristupa na glavni pretres. Uostalom iz samog nalaza veštaka koje je sud odredio da proceni i stručno oceni medicinsku dokumentaciju koja opravdava njegov nedolazak na suđenje se jasno zaključuje da je on, zbog stanja zdravlja, u nemogućnosti da pristupi glavnom pretresu”, kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, novi zahtev za pritvaranje njegovog branjenika tužilac temelji na osnovu činjenice da je optuženi profesor prisustvovao polaganju pismenih ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

“Javni tužilac predlaže najtežu meru za obezbeđenje prisustva okrivljenog, nalazeći pritom samo kao razlog okolnost da je profesor Stojanović bio dva ili tri puta prisutan prilikom davanja pismenih zadataka i polaganja pismenog ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu”, kaže Nikolić.

Optuženi profesori iz afere “Indeks” terete se da su uzimali novac od ljudi kojima su upisivali ocene, a koji nikada nisu polagali ispit. Suđenje, tokom kog su kao dokazni materijali iznošeni audio i video snimci, je dva puta, 2009. i 2015. godine vraćano na početak.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG