Dostupni linkovi

Afera 'Frizerski salon' potresa Severnu Makedoniju: Dimova ne da ostavku


Lidija Dimova, direktorica Nacionalne agencije za evropske programe i mobilnost u Severnoj Makedoniji

Razočaraću VMRO DPMNE, neću dati ostavku, izjavila je direktorica Nacionalne agencije za evropske programe i mobilnost u Severnoj Makedoniji Lidija Dimova.

Prethodno je vodeća opoziciona partija pozvala Dimovu na odgovornost zbog sumnje o zloupotrebama novca iz evropskih fondova u aferi "Frizerski salon". Oni traže njenu hitnu ostavku, a od Tužilaštva da istraži skandal.

Reagovao je i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, koji je pozvao Dimovu da odmah izađe pred građane sa odgovorima.

"Neću dozvoliti nikakvu sumnju niti eventualne zloupotrebe. Pozivam direktoricu Agencije Lidiju Dimovu da izađe na press konferenciju i da prezentuje transparentno sve detalje u vezi načina raspodele sredstava evropskih fondova", rekao je Zaev.

Šta je Dimova rekla na konferenciji?

Dimova je izašla sa detaljima na press konferenciju, ističući da je neosnovan strah opozicije da će ona obrisati dokaze.

"Sistem Brisela funkcioniše savršeno. Jednom kada uđe u baze Brisela, ne postoji nešto što mogu ja ili bilo ko drugi iz agencije da obriše. Ostaću u Agenciji sve do trenutka kada se reši prava dilema - šta se desilo sa 2,2 miliona evra koji su bili pronevereni od strane prethodnog rukovodstva", rekla je Dimova.

Ona je kazala da je vest o finansiranju frizerskog salona lažna, iako je na istoj press konferenciji vlasnik firme Zoran Zlatkovski potvrdio da je osnovao radnju u 2001. godini kao salon za lepotu, ali da je tokom godina u Centralnom registru unesena i opšta klauzula kojom se kompanija može baviti i drugim delatnostima.

Dimova je u fokusu javnosti otkako je portal “A1on” objavio novinarsko istraživanje u kojem je bilo rečeno da je jedan frizerski salon dobio 270 hiljada evra od novca iz evropskih fondova u grantovima, iz programa “Erazmus 2”.

Kako se navodi, radi se o sumnjivoj dodeli grantova firmi kojoj edukacija nije zavedena kao primarna delatnost. Ističe se i problem sa konfliktom interesa, jer je Zlatkovski osim kao grantist, novac za projekte dobijao i po drugom osnovu.

Zlatkovski i Dimova su priznali da je on sa Nacionalnom agencijom imao dogovore i kao spoljni saradnik, odnosno evaluator u delu Erazmus programa o kredit-transfer sistemu u stručnom obrazovanju, iako je i on aplicirao za projekte iz dela obrazovanja, odnosno medijske pismenosti. Ali, kako kažu oni, to nije sporno i prema pravilima je Evropske unije.

"Onaj frizerski salon je, mogu reći, jedna vrsta lažne vesti. Frizerski salon ne dobija projekte, nego firma VEZ Trejd dobija grantove koji su izrađeni sa Nacionalnom agencijom i odnose se na omladinski rad i edukaciju mladih o medijskoj pismenosti", rekao je Zlatkovski.

Dimova je optužila da iz Agencije cure informacije, nakon što je ona otkrila da je iz kase bilo pronevereno 2,2 miliona evra od prethodne vlasti, dodajući da je čitava hajka protiv nje zbog tog njenog otkrića, o kome je informisala i ljude u Briselu.

Provere u toku

Iz Evropske komisije su najavili da će istražiti slučaj i da ukoliko se utvrdi “samo neregularnost u trošenju, kao na primer proceduralna greška", onda država moze vratiti finansije u EU.

Pre desetak dana Državna komisija za sprečavanje korupcije je otvorila predmet po anonimnoj prijavi o zloupotrebi sredstava iz fondova Evropske unije iz evropskih programa kao Erazmus plus, Euridika, Evropas i Eurogajdens, od strane direktorice Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost Lidije Dimove.

Član komisije koji vodi ovaj predmet, Nuri Bajrami, kaže da su u maju ove godine u Komisiju pristigle prve anonimne prijave za sumnju u rad direktorice Dimove, koje prema sadržaju nalikuju da su od grupe zaposlenih u Nacionalnoj agenciji. Pored sumnji o zloupotrebi evropskog novca, u jednoj prijavi se optužuje i za zloupotrebu državnog budžeta.

Iz Ministarstva obrazovanja u odgovorima Antikorupcijskoj komisiji je navedeno da su utvrđeni određeni finansijski propusti i da je već izvršen nadzor i inicirani unutrašnji postupci, kao i da su podneli krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Antikorupcijsku komisiju je stigao izveštaj da je ovaj predmet dat u nadležnost odelenju za suzbijanje organizovanog kriminala i ozbiljnog kriminala u MUP-u.

Iz Javnog tužilaštva za Radio Slobodna Evropa kažu da su procesuirane prijave koje su stigle iz Antikorupcijske komisije o finansijskim propustima u radu Nacionalne agencije, zatim po tekstu u novinarskom istraživanju, kao i od aktuelne direktorice Agencije Lidije Dimove o radu prethodne strukture.

"Predmeti za koje pokazujete interesovanje su u predistražnom postupku. Nadležni tužioci iz Osnovnog javnog tužilaštva za gonjenje organizaovanog kriminala i korupciju preduzimaju sve neophodne radnje za rasvetljivanje slučajeva. U ovom trenutku tužilaštvo ne može podeliti više detalja”, kaže se u odgovoru iz Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG