Dostupni linkovi

Aerodromi Srpske: Kompanija bez aviona i bez letova


Ilustracija
Ilustracija
Autor: Gojko Veselinović

Ekonomskom politikom RS za 2013. godinu najavljeno je spajanje aerodoma u Trebinju i Banjaluci, te gašenje kompanije Sky Srpska, da bi se, navodno, ostvarile uštede u budžetu, ali postavlja se pitanje kakve uštede kad sve tri kompanije već godinama akumuliraju samo gubitke.

Od pompezno najavljivane izgradnje aerodroma u Trebinju 2008. godine, sa kojeg je, prema tadašnjim procjenama Vlade RS, godišnje trebalo letiti 250.000 putnika, u protekle četiri godine nije se odmaklo nigdje.

U međuvremenu je na troškove direktora i njegove kancelarije godišnje trošeno oko 360.000 KM, a kad se na to dodaju i troškovi izrade projektne dokumentacije, koja nikada nije ugledala svjetlost dana, dolazi se do cifre od tri miliona maraka.

Iako u okruženju od 350 kilometara funkcioniše šest aerodroma, Vlada RS je smatrala da će se za putovanje avionom preko egzotičnog Trebinja odlučiti veliki broj putnika.

Međutim, donesena je odluka da se JP Aerodrom Trebinje pripoji preduzeću Aerodromi Srpske, tako da će Republika Srpska dobiti preduzeće u čijoj će nadležnosti biti Banjalučki aerodrom, koji nema zvaničnih letova, i onaj trebinjski koji nije nikada izgrađen, a Aerodromi RS preuzeće i poslove kompanije Sky Srpska, koja će biti ugašena.

„Aerodrom Trebinje i njegovo pripajanje neće biti problematično, nastaviće se sve one aktivnosti. A što se tiče Sky Srpske, prijedlog je u budžetu i u ekonomskoj politici da se početkom 2013. ova kompanija ugasi. Radnici će biti riješeni na zakonom predviđen način. Poslove koje je kompanija odrađivala dijelom će preuzeti Aerodrom Banjaluka, odnosno JP Aerodromi RS“, kaže ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

Vršilac dužnosti direktora nepostojećeg aerodroma u Trebinju Pero Munišić, koji je već dvije i po godine na toj funkciji, nema ništa protiv spajanja dva fantomska aerodroma:

„S obzirom na ekonomsku situaciju i probleme, ovo je jedno iznuđeno rješenje, ali u datoj situaciji mislim da nije loše“, smatra Munišić.

Iako nemaju ni aviona ni putnika, direktor kompanije Sky Srpska Zoran Injac, koja neće postojati od januara naredne godine, smatra da je neophodno postojanje domaće aviokompanije jer strane kompanije, kako kaže, nemaju ekonomski interes za letove sa Banjalučkog aerodroma:

„Tvrdim da nijedna aviokomapnija ne želi u ovom momentu da uspostavi saobraćaj sa Banjalukom jer smo mi zaista u tom smislu malo tržište za sve ozbiljne avioprevoznike. Tu mislim i na low cost kompanije koje, da bi došle na određeni prostor, ili traže određene subvencije, ili su to gradovi i aerodromi sa oko dva miliona putnika na godišnjem nivou.“

Banjalučki aerodrom, pored svega, suočen je i sa mogućim gubitkom međunarodne licence za rad ukoliko ne otkloni tehničke nedostatke, a proteklih godina novac poreskih obveznika, koji se sliva u budžet RS, trošen je za milionske subvencije nerentabilnih aviolinija iz Banjaluke prema Salzburgu i Ljubljani, koje su na kraju ukinute.

Spominjane su i mnoge zainteresovane kompanije, poput Ryan air-a, a u skorije vrijeme i genijalne ideje o skupim, subvencionisanim letovima za Beograd, za koje je Vlada RS trebala izdvajati oko milion maraka godišnje, ali na sreću JAT je odustao od te linije zbog ekonomske neisplativosti. Sada su, navodno, u igri Austrijanci, Kinezi ali i Grci.

„Kinezi četvrti, peti put dolaze, i to u sve većoj, brojnijoj i značajnijoj delegaciji. Oni su zainteresovani za razvijanje cargo saobraćaja. Na inicijativu grčkog amabasadora već smio bili u Atini na razgovorima, gdje su nas ljudi obavijestitli da su zainteresovani za upostavljanje takve linije“, kaže direktor Aerodroma RS Davorin Mihić.

Damir Miljević
Damir Miljević
Ekonomista Damir Miljević smatra da Vlada bespotrebno zamajava javnost i troši sredstva na propale projekte koji nemaju ekonomsku isplativost.

„Ono što mene čudi je da non stop Ministarstvo saobraćaja i veza i Vlada lupaju glavom o zid i prosipaju milione maraka subvencija za letove za koje znamo da nisu ekonomski isplativi“, ocjenjuje Miljević.

Miljević dodaje da je jedini način za spas Aerodroma Republike Srpske dovođenje low cost kompanije koja bi Banjaluku spojila sa svijetom:

„Ono što Banjaluci treba je priključak na jedan od velikih hubova u Evropi, a to je ili Beč ili Frankfurt, a to se može obezbijediti samo preko low cost carriera kao što su Rayan-air itd. I to je neki pravac koji treba da se gura.“

I tako pompezno najavljivani projekti Vlade RS u oblasti vazdušnog saobraćaja godinama se svode na priče kako se “pregovara s ozbiljnim partnerima”, a suština je da će već od januara sljedeće godine JP Aerodromi Srpske imati u nadležnosti kompaniju bez aviona, aerodrom bez putnika i letova i livadu na kojoj bi možda nekad mogao biti aerodrom.
XS
SM
MD
LG