Dostupni linkovi

Aerodrom i Montenegro airlines se zavadili oko taksi


Avion Montenegro airlinesa
Avion Montenegro airlinesa
Dok vam gotovo svuda po evropskim aerodromima osim pasoša na osnovu koga vam očitaju elektronsku kartu prije nego što odletite ne treba više ništa, Crna Gora se zbog međusobnih prepucavanja dvije velike državne firme, Aerodroma i nacionalne avio- kompanije, vraća veliki korak unazad, gazeći zaboravljene 90-te.

Tako će putnici Montenegro airlinesa taksu od 15 eura koja je dosad bila uračunata u kartu, ubuduće morati da plaćaju na šalterima u gotovini.

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore, kako je saopštilo prinuđeno je da od 25. marta uvedu šaltersku naplatu aerodromske takse za putnike koje lete Montenegro airlinesom, jer im nacionalni avio-prevoznik već duže ne uplaćuje novac za korišćenje putničkog servisa, pa je dug dostigao više od 9 i po miliona eura.
Dragoslav Šćekić, član Skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet: Nećemo prihvatiti da na kraju sve to bude plaćano iz budžeta i da se sve to svali na budžet Crne Gore.

U Montairu su uzvratili optužbom da je riječ o pravnom nasilju Aerodroma i kršenju odredbi Zakona o zaštiti potrošača, prebacujući tom preduzeću da zloupotrebljava monopolsku poziciju i ne omogućava nacionalnoj avio-kompaniji popust na takse, s obzirom na to da prevozi najveći broj putnika na vazdušnim lukama u Podgorici i Tivtu.

Sukob dvije velike državne firme prema mišljenju Dragoslava Šćekića, člana Skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet trebalo bi da bude povod za hitan sastanak tog odbora.

"Nećemo prihvatiti da na kraju sve to bude plaćano iz budžeta i da se sve to svali na budžet Crne Gore. Zato ćemo tražiti da se pod hitno izjasne odbori i da se povede ozbiljna rasprava na odborima, jer nećemo dozvoliti da se partijski interesi, koji su prije svega problem same vlade i koji se reflektuju na javna preduzeća, prelamaju na teret građana", poručio je Šćekić.

Loša slika za turiste

Vraćanje nepopularne mjere šalterske naplate aerodromskih taksi i član odbora za ekonomiju iz opozicione Nove Radojica Živković posmatra kroz prizmu aktuelnih nesuglasica u vladajućoj koaliciji koje se prenose na preduzeća koje kontrolišu.
Putnici na aerodromu u Podgorici - ilustracija
Putnici na aerodromu u Podgorici - ilustracija

"Zna se da Aerodrome Crne Gore kontroliše SDP i da je to baza kadrova SDP-a i da su tamo zaposlene žene, svastike, kćerke ljudi iz SDP-a, a da je u Montenegro erlajnsu gospodin Đurišić iz DPS-a. To je sve posljedica vladanja koje je nepopularno i niđe zabilježeno u svijetu da partijski kadrovi vode glavna preduzeća i zato sada imamo to što imamo. Ne znam šta će izaći iz svega toga. Ja mislim da je to sramota za Crnu Goru i da se to ne može održati na duži rok", kazao je Živković.

Dok se dvije velike državne kompanije čije je poslovanje već duže pod lupu medija nadgornjavaju, Vladi ćuti. Ministar saobraćaj Andrija Lompar ne odgovara na telefonske pozive, pa je naše pitanje šta će preduzeti kako zastarjeli način naplate aerodromske takse ne bi stupio na snagu, ostalo bez odgovora. Postavlja se i pitanje da li ovim povodom treba da se oglasi i tužilaštvo budući da obje državne kompanije jedna drugu optužuju za pravno nasilje.

Dragoslav Šćekić ocjenjuje da najprije treba da reaguje resorno ministarstvo.

"Jer vraćanje na nešto staro prije svega daje jednu lošu sliku o samoj Crnoj Gori, pokazuje u kakvom se stanju nalazi i sama vlada i reflektuje određena neslaganja i partijske interese i nadgornjavnja. Možete zamisliti kakvu će sliku nositi turisti evropski i oni iz inostranstva kada neki od njih na samom aerodromu budu morali da plaćaju takse. To će samo pokazati kakva je država i u kakvom nepovjerenju posluju preduzeća u toj državi", ocjenjuje Šćekić.

Živković ne očekuje da će još jedan čvor u odnosima DPS i SDP koji se reflektuje i na odnose među državnim firmama raspetljati premijer ili neko od resornih ministara.

"Na žalost ta podjela u vladi i kod resornih ministara postoji. Pa imamo različita tumačenja ministara SDP i ministara DPS a i to sve tako vodi u jedan haos koji nam prijeti ako se ovako stvari nastave. Onaj koji bi to mogao odmah da presiječe zna se ko je – Milo Đukanović. Svi ostali su šrafovi u njegovoj mašini i sva odgovornost je na njemu", kazao je on.
XS
SM
MD
LG