Dostupni linkovi

Advokati o prekidu štrajka posle četvrtka?


Sa jednog od protesta advokata u Beogradu
Sa jednog od protesta advokata u Beogradu

Predstavnici Ministarstva pravde i Advokatske komore nisu postigli dogovor o prekidu štrajka advokata u Srbiji, ali su obe strane prvi put ocenile da su razgovori u utorak bili konstruktivni. Razgovori o prekidu tromesečnog štrajka, koji je blokirao pravosuđe u Srbiji, biće nastavljeni u četvrtak.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, rekao je za RSE da su konačno otvorena najbitnija pitanja:

„Danas se prvi put razgovaralo snagom argumenata. To predstavlja dobru polaznu osnovu da možemo da verujemo da će možda doći do razrešenja i presecanja gordijevog čvora. Očekujemo da će se u četvrtak, kada pregovori budu nastavljeni, doći do određenih ishodišta koja će verovatno moći da budu povod za održavanje naše skupštine i sednice upravnog odbora na kojoj bi se možda moglo odlučivati prekidu protesta. A možda i o njegovom nastavku ili radikalizaciji, jer nikakvim obećanjima ne verujemo. Kada promene koje budu rezultat naših zahteva budu objavljene u Službenom glasniku, kada se tamo nađe ono što se dogovori, onda ćemo verovati. Tek tada možemo raspravljati o prekidu protesta“, rekao je Đorđević.

Nakon odluke Advokatske komore Srbije da nastavi pregovore sa vladom, sastanak u utorak, koji je bio peti po redu, trajao je više od tri sata. Ni jedna ni druga strana nisu želele da otkriju da li je vlast obećala da će ispuniti zahteve advokata u protestu, ali se ovaj sastanak od prethodnih razlikovao po popustljivijem stavu predstavnika vlasti.

Tom susretu prethodilo je pisanje beogradske štampe da je ministar pravde Nikola Selaković rešio da popusti i da vladi uputi izmene Zakona o javnim beležnicima.

„Na sastanku stručnih timova Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije argumentovano i kroz konstruktivni dijalog razmenjena su mišljenja o temama koje su definisane tokom prethodnih susreta. Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan u četvrtak, 25. decembra“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Većina od 8.500 advokata u Srbiji u štrajku je od polovine septembra sa zahtevom da im se vrati deo nadležnosti u poslovima koji su dodeljeni notarima. Do sada su advokati održali nekoliko protesta u Beogradu.

Beogradski advokati obustavili su rad 10. septembra, dok su im se kolege iz cele Srbije pridružile nedelju dana kasnije, 17. septembra.

XS
SM
MD
LG