Dostupni linkovi

Advokati Beograda privremeno prekinuli štrajk


Advokati na jednom od protesta u Beogradu, jul 2021.
Advokati na jednom od protesta u Beogradu, jul 2021.

Upravni odbor Advokatske komore Beograda (AKB) odlučio je da se privremeno prekine štrajk advokata, prenela je agencija Beta.

Advokatica El Sarag O. Sarah, članica Upravnog odbora AKB, izjavila je 18. januara da je Komora podnela žalbu na odluku Višeg suda o privremenoj meri kojom je do daljeg suspendovana odluka skupštine Advokatske komore Beograda o obustavi rada beogradskih advokata, te da je štrajk privremeno prekinut do konačne odluke suda.

"U petak smo podneli žalbu na odluku Višeg suda i čekamo da Apelacioni sud donese konačnu odluku", navela je Sarah.

Advokati u Beogradu započeli su 24. decembra štrajk zbog izmena Zakona o parničnom postupku i dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima.

Oni su zatražili da se Nacrt izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku povuče iz javne rasprave, između ostalog, zbog odredbe kojom se traži da se sudska taksa naplati unapred.

Advokati se protive i stavu Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra kojom je odlučio da banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade i osiguranja kredita, bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje. Između ostalog, advokati koji zastupaju građane u sporovima protiv banaka naveli su da strahuju neće moći da naplate svoje troškove od građana koji izgube na sudu, pa su zbog toga u više navrata protestovali u septembru.

Još jedan zahtev advokata iz Beograda je i da se poreske obaveze, posebno mladih advokata, vrate na nivo iz 2018. i iznos od 93 evra mesečno, umesto predviđenih većih izdataka – kao što je upis u Komoru od 255 evra.

Advokati u Srbiji odbijaju ponudu banaka i nastavljaju protest
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

XS
SM
MD
LG