Dostupni linkovi

Balcer: Svi su umorni zbog Bosne


Adam Balcer
Adam Balcer
U BiH politička i ekonomska komplikovana i dramatična toliko da je Brisel gotovo digao ruke od ove zemlje.

Jedino moguće rješenje je promjena Ustava koja bi onemogućila da zakoni iz Mape puta budu pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kaže u intrevjuu za RSE Adam Balcer, direktor programa politike proširenja i susjedstva EU u Centru za evropsku strategiju (demosEUROPA).

RSE: Gospodine Balcer, kako vidite danas BiH u politici proširenja EU?

Balcer: Situacija u BiH je vrlo loša stvarno - i čini mi se da je sada BiH u nekom ćorsokaku.

RSE: Zbog čega?

Vrlo je teška ekonomska situacija. Čini mi se da je u društvu dominantno raspoloženje frustracija i neka depresija.
Balcer: Zbog političke krize. Osim toga, vrlo teška je ekonomska situacija. Čini mi se da je u društvu dominantno raspoloženje frustracija i neka depresija. Nažalost, također na Zapadu odnos prema BiH nije pozitivan zbog toga što postoji ova slika BiH kao nemoguće misije, da je situacija vrlo teška, vrlo komplicirana i da ne možemo uspjeti u BiH. Mišljenje je da će se BiH sama po sebi promijeniti zbog domino efekta - jer Hrvatska će ući u EU, poslije Srbija i Crna Gora i na kraju-krajeva također i BiH. Ja mislim da je ovo pogrešno mišljenje, jer sada političko uvjetovanje ne djeluje sa strane EU ovdje jer država ne radi.

Najbolje rješenje bi bila promjena Ustava. Mislim da se u Ustavu BiH mora naći članak koji će vrlo jasno reći da u slučaju zakona koji je povezan sa Acquis communautaire nema mogućnosti blokiranja. I ovo je ključno, najbitnija stvar. Naravno, gospodin Dodik je protiv ovog rješenja. Ovdje je stvarno vrlo, vrlo slaba politička elita, užas, očaj, velika je razina korupcije. Ovo je skandal.

RSE: Profesore Balcer, spomenuli ste gospodina Dodika. Kako znate da je protiv?

Balcer: Znam da je protiv jer prije nekoliko godina ovo je bio prijedlog Njemačke i tada je on rekao da ovo nije moguće. U EU i također u međunarodnoj zajednici ne postoji konsenzus po pitanju BiH. Naravno da EU ima mnogo vlastitih, vrlo ozbiljnih problema - kriza u Grčkoj, Italija itd., tako da sada Balkan stvarno nije najvažnija stvar u svijetu. Osim toga mislim da je, nažalost, Evropa umorna zbog proširenja. Ali sa druge strane, promjene u Hrvatskoj su vrlo dobar dokaz da u slučaju pritiska i dobrog političkog uvjetovanja postoji mogućnost da se uspostave prilike korisne za reforme.

Promjena Ustava najvažniji zadatak

RSE: Zašto nema tog pritiska kad je u pitanju BiH?

Balcer: Ja mislim da je, nažalost, mišljenje da su svi umorni zbog Bosne. Mislim da mnogo ljudi u Zapadnoj Evropi smatra da je BiH beznadežan slučaj. Mogu iskreno reći da je pitanje budućnosti BiH povezano sa pitanjem odnosa između Srbije i EU, pitanjem Kosova itd.

RSE: Na koji način?

Balcer: Za neke političare u EU pitanje Kosova je važnije nego pitanje BiH. Ja govorim također i albanski, bio sam mnogo puta na Kosovu i mogu reći da, nažalost, postoji predrasuda da su Bošnjaci mirni, pasivni kao narod, a Albanci su mnogo više odlučni u svojoj politici. I osim toga Albanci imaju vrlo snažnu vezu sa Amerikom i to je velika prednost za njih. I osim toga, postoji mišljenje u EU da smo morali napraviti pritisak na Srbiju zbog Mladića itd., i sada zbog Kosova - i ne možemo pretjerati i da zbog toga - jer BiH je poseban slučaj - ovo je moje mišljenje, ne moramo napraviti suviše veliki pritisak na RS zbog ove kalkulacije.

RSE: Šta će to u konačnici značiti? Kakve posljedice to može imati?

Balcer: Naravno, položaj Kosova je teži jer pet država EU ne priznaje Kosovo. U slučaju BiH ovo je užas. Bosanci nisu potpuno svjesni da će uskoro Kosovo biti manje siromašna zemlja nego BiH. I ovo je samo dokaz da je ovdje stvarno stagnacija. Ja se samo plašim da ćemo u slučaju nastavka ove situacije imati neke nerede. Ne bih rekao da ćemo imati rat, ali postoji, nažalost, opasnost eskalacije nasilja, kao na Kosovu 2004. godine. Ne vjerujem u neki rat između RS i Federacije, ali se plašim nekih nereda sa etničkim bekgraundom.

RSE: Očigledno ovo je vrlo crna slika situacije u BiH.

Balcer: Istina.

RSE: Kako je vi vidite u narednih pet godina? Kakve su šanse i perspektive?

Balcer: Ulazak Hrvatske u EU i promjena vlade u Hrvatskoj može imati pozitivan utjecaj. Naravno, napredak Crne Gore može imati pozitivan utjecaj. Ali ja mislim da je najbitnija stvar pitanje političke odlučnosti EU. Nažalost, ja ne vidim ovdje u Bosni političare za koje bismo mogli reći da su oni stvarno neka nada za ovu državu, da imaju sposobnost i reformski kapacitet. Nažalost, nema ih i mora pritisak doći izvana. Ja mislim da je najbitnija stvar i najvažniji zadatak, i ovo je za mene stvarno ispit za EU, promjena Ustava.
XS
SM
MD
LG