Dostupni linkovi

Aco Đukanović odustaje od "limenke", od države traži milione


Aco Đukanović, foto: Savo Prelević
Brat lidera vladajuće partije Mila Đukanovića, biznismen Aco Đukanović će, po svoj prilici profitirati od kupovine zemljišta na kom se nalazi bivša zgrada podgoričke Policije, a da pritom neće morati ni da bilo što gradi, ni da brine o prodaji skupe nekretnine u vremenu krize.

Đukanović napušta projekat tzv. "limenke", a od države traži višemilionsku sumu.

Aco Đukanović, biznismen i brat lidera vladajuće DPS i bivšeg premijera Mila Đukanovića je 2008. godine kupio zemljište na kom se nalazi bivša zgrada Centra bezbjednosti Podgorica, tzv. "limenka" za tri miliona i 300 hiljada eura.

Policija je, prema ugovoru, imala obavezu da se iseli do 2010. godine, ali se to nije desilo. Nakon prelaska policije u novu zgradu, popularna "limenka" je ostala u funkciji službe Ministarstva unutrašnjih poslova za izdavanje dokumenata.

Ugovor o zemljištu, Đukanović je potpisao sa bivšim direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, a MUP se početkom ove godine obratio Vladi i Upravi policije sa zahtjevom za hitno preseljenje u novi objekat Uprave policije ali se ništa nije promijenilo.

S obzirom da rok nije ispoštovan, biznismen Aco Đukanović, koji je za nešto preko sedam i po hiljada kvadrata na atraktivnoj gradskoj lokaciji dao manje od tri i po miliona, sada navodno od države traži 5-6 miliona eura, ali Vlada na to ne pristaje, pa je plasirana informacija da će se spor rješavati na sudu.

"Konstatovano je da nije postignut sporazum o iznosu štete i zadužen je zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da o tome informiše drugu stranu, odnosno kupca zemljišta. U skladu sa navedenim, imovinsko-pravni odnosi tim povodom će biti predmet sudskog postupka i odlučivanja", saopšteno je iz Vlade, koja bi se u slučaju da je pristala da isplati traženu sumu našla na udaru kritika zbog novih isplata na teret poreskih obveznika.

Ovako će odluku donijeti sud, Vlada će reći da mora da poštuje presudu, Đukanović će ostvariti visok profit, a da nije morao ništa da radi, pa ni da strijepi da li će u vremenu krize moći da proda novoizgradjene nekretnine, a cjelokupan račun ovog poslovnog poduhvata će platiti gradjani.

Ovaj aranžman je i ranije bio predmet kritika koje su se odnosile na neusklađenost Detaljnog urbanističkog plana sa Planom višeg reda, zanemarivanje javnog interesa, prekoračenje spratnosti jer je u medjuvremenu donijeta odluka da Đukanović može da gradi čak do devetog sprata, ali i odluku da se u tom kvartu ukine vrtić.

U petak, međutim, nije bilo moguće dobiti nikakav komentar iz Ministarstva unutrašnjih poslova gdje smo upućeni na Upravu policije odakle do naznačenog roka nijesmo dobili nikakav odgovor. Na telefon se nije odazivala ni portparolka Vlade Anđela Čelebić.
XS
SM
MD
LG