Dostupni linkovi

Aktivisti za prava na abortus započeli proteste širom SAD-a


Demonstranti za prava na pobačaj učestvuju u demonstracijama širom zemlje nakon što je objavljeno mišljenje Vrhovnog suda koje sugerira mogućnost poništavanja odluke o pravima na abortus, u Washingtonu, SAD, 14. maja 2022.

Hiljade pristalica prava na abortus okupilo se u subotu, 14. maja, na protestima širom Sjedinjenih Američkih Država, započevši, kako su organizatori rekli, "ljeto bijesa" ako američki Vrhovni sud poništi slučaj Roe protiv Wadea koji je legalizirao abortus u cijeloj zemlji.

Planned Parenthood, Women's March i druge grupe za prava na abortus organizirale su više od 400 marševa u subotu, a najveći odziv se očekuje u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu i Chicagu.

Demonstracije su odgovor na curenje nacrta mišljenja od 2. maja koje pokazuje da je konzervativna većina suda spremna poništiti značajnu odluku iz 1973. kojom je ustanovljeno savezno ustavno pravo na prekid trudnoće.

Konačna presuda suda, koja bi državama mogla dati ovlasti da zabrane abortus, očekuje se u junu.

Protesti aktivista za pravo na abortus u New Yoruku, 14. maj 2022.
Protesti aktivista za pravo na abortus u New Yoruku, 14. maj 2022.

Otprilike polovina američkih država mogla bi zabraniti ili strogo ograničiti abortus ubrzo nakon presude kojom se ukida prethodna.

Organizatori su rekli da očekuju stotine hiljada ljudi da učestvuju u subotnjim događajima, za koje su rekli da će biti prvi od mnogih koordiniranih protesta zbog moguće odluke Vrhovnog suda.

"Za žene ove zemlje ovo će biti ljeto bijesa", rekla je Rachel Carmona, predsjednica Ženskog marša.

"Bit ćemo neupravljivi sve dok ova vlada ne počne da radi za nas, dok napadi na naša tela ne prestanu, dok pravo na abortus ne bude kodificirano u zakonu."

Aktivistica na protestu za pravo na abortus, Washington, 14. maj 2022.
Aktivistica na protestu za pravo na abortus, Washington, 14. maj 2022.

Demokrate, koji su trenutno jači u Bijeloj kući i oba doma Kongresa, nadaju se da će negativna reakcija na odluku Vrhovnog suda odvesti kandidate njihove stranke do pobjede na izborima za Kongres u novembru.

Ali birači će odmjeravati prava na abortus u odnosu na druga pitanja kao što su rastuće cijene hrane i plina, i možda će biti skeptični prema sposobnosti demokrata da zaštite pristup abortusu nakon što su propali pokušaji da se donese zakon koji bi prava na abortus ugradio u savezni zakon.

Grupe protiv abortusa rekle su da će održati kontraprosteste u devet gradova širom zemlje, uključujući Washington.

XS
SM
MD
LG