Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić i Gul: Naši odnosi nikad bolji


Predsednici Turske i Srbije u Beogradu, 26. oktobar 2009. Foto: Vesna Anđić
Predsednici Turske i Srbije Abdulah Gul i Boris Tadić izjavili su u Beogradu da su odnosi dve zemlje dostigli nivo strateškog partnerstva, te da su najbolji u dosadašnjoj istoriji.

Gul je jutros stigao u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji kojom želi produbiti ekonomsku saradnju dve zemlje. Za Gula je ispred Palate Srbija organizovan svečani doček uz intoniranje himne dve države.

Dvojica predsednika su nakon toga potpisala pet međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije i socijalne sigurnosti, a predsednik Srbije predložio je izgradnju kulturno-obrazovnog islamskog centra kod Beograda.

"To će biti prilika da se na prostoru Srbije otvori dijalog u polju kulture i religije," rekao je Tadić.

"Na taj način, i Turska, i Srbija doprineće boljem regionalnom razumevanju, ali i jednom interreligijskom dijalogu koji je već otvoren u Evropi, i koji je vrlo značajan za budućnost naše zajedničke Evropske unije," dodao je predsednik Tadić.

Gul je rekao da Turska želi kroz ekonomsku i drugu saradnju ojačati ojačati veze između dve zemlje.

Sandžak

"Dokle god su odnosi Beograda i Istanbula ovako dobri ne treba strahovati za mir u regionu," rekao je turski predsednik.

Gul je poručio da u Turskoj postoji veliko interesovanje za ulaganje u srpsku privredu, posebno u infrastrukturu.

“Ja sam doveo jaku delegaciju iz Turske. Mi znamo da je Koridor 10 izuzetno značajan. Beograd i Srbija su na ključnom mestu na Balkanu, svi putevi prolaze kroz ovu oblast. Turski privrednici i kompanije su jako zaineteresovani za projekte u Srbiji,” rekao je Gul.

Iako je bilo najava, dvojica predsednika neće posetiti Sandžak. Kako je rekao Tadić, to će učiniti prvom narednom prilikom.

Dva predsednika će se u utorak posle podne obratiti i učesnicima Poslovnog foruma u hotelu Hajat na kojem je najavljeno učešće 40 privrednika turskih kompanija.

Drugog dana posete, u utorak, 27. oktobra, Tadić i njegov gost posetiće Kapelu mira u Sremskim Karlovcima i obići Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu.

Istoga dana, u Palati Srbija predsednici će prisustvovati sastanku na temu "Ekonomski razvoj Sandžaka".

Turska je, tokom letošnje posete ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua najavila spremnost da ulaže u izgradnju autoputa kroz Sandžak koji turska strana vidi kao "zeleno svetlo" za dalju saradnju sa Srbijom.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG