Dostupni linkovi

Sidran u Beogradu: Književni prijatelji me nisu izdali


Moji književni prijatelji – s rijetkim iznimkama - mene nisu izdali: Abdulah Sidran
Moji književni prijatelji – s rijetkim iznimkama - mene nisu izdali: Abdulah Sidran

Nakon višegodišnje pauze, poznati bosansko-hercegovački pesnik, prozaista i filmski scenarista Abdulah Sidran susreće se sa svojim čitaocima u Beogradu.

U okviru ciklusa „Poezija uživo“, koji priređuju Radio Beograd 2 i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Sidran će u subotu imati svoje veče i sam govoriti svoje stihove, a Radio Beograd 2 će to direktno prenositi.

Sjajni scenaristički opus, posebno scenariji za kultne filmove Emira Kusturice „Otac na službenom putu“ i „Sjećaš li se Doli Bel“, pomalo je u stranu gurnuo činjenicu da je Abdulah Sidran izvanredan i plodan pesnik, koji je objavio 15 knjiga poezije, ali i knjigu autobiografske proze „Otkup sirove kože“.

Zahvaljujući na pozivu da predstavi antologijski presek svoje poezije po sopstvenom izboru, Sidran je rekao:

„Radi se o ogromnom komplimentu koji je meni time dodijeljen i ja se pomalo sramim. Sramim se pogotovo u odnosu na činjenicu što je znam ono što vi ne znate: da je kataklizma kroz koju je Bosna prošla od 1991. do 1996. učinila da se erupcijski, strašno snažno, javilo mnogo izvanredno dobrih pjesnika, pred kojima se ja osjećam slabijim. Sad, nikakva poređenja u poeziji nisu moguća – zapravo su štetna i nepoželjna – ali, znam da u Sarajevu danas, u Bosni, postoji petnaest-dvadeset jako, jako dobrih pjesnika. Kao da je ta nesreća kolektivna, svenarodna, htjela u duhu da kompenzira sve ono što je tim narodima učinila u materijalnom i u mentalnom smislu“, kazao je Sidran.

Obrazlažući zašto je izbor pao na ovog poznatog bosanskohercegovačkog stvaraoca, Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, koji će direktno prenositi Sidranovo poetsko veče, rekao je:

„On je pesnik koji, za razliku od mnogih drugih pesnika, ima u isto vreme i jednu osećajnost i duhovitost. Mislim da je to vrlo retka pojava kod pesnika, naročito naših, koji su uglavnom skloni nekoj vrsti patetike, ali bez duhovitosti. Jedan od retkih koji su u isto vreme i senzibilni i zanimljivi i duhoviti je Abdulah Sidran.“

Abdulah Sidran, Radoman Kanjevac i direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević
Abdulah Sidran, Radoman Kanjevac i direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević

Uprkos tome što je ovaj prostor prošao kroz ratne strahote, nije sve uništeno - to što je bilo jugoslovensko zajedništvo u kulturnom prostoru uspelo je da se sačuva, rekao je Sidran:

„Naše zemlje jesu razorene, razorena je njihova ekonomija, naša su društva uništena, ali ja sam vam svjedok da je preživjelo stotine prijateljstava koja su predratna – u kulturi, u književnosti. Moji književni prijatelji – s rijetkim iznimkama - mene nisu izdali nego se to što je bilo nekakvo jugoslavensko zajedništvo u kulturnom prostoru uspjelo sačuvati i obnavljati tamo gdje je bilo potonulo i nestalo. Vama je svima potpuno prirodno što je munjevito krenula razmjena u sub-kulturi, pa niko nikome nije prigovarao što idu na folk koncerte ovih i onih pjevača, ali se podozrivo gleda na pokušaje obnove saradnje u onome što mi radimo – dakle, u kulturi, poeziji, književnosti“, ukazao je Sidran.

Abdulah Sidran je dobitnik "Nagrade slobode" francuskog PEN centra, Zmajeve nagrade i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Član je Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine.

U programskom ciklusu "Poezija uživo", koji se održava prvi put ove godine, istaknuti pesnici jednom mesečno, subotom uveče, govoriće svoje stihove u sali Kolarčeve zadužbine, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG