Dostupni linkovi

Abazović se sastao sa papom Franjom u Vatikanu


Tokom razgovora, Abazović je pozvao papa Franju da posjeti Crnu Goru (Foto: Vatikan, 29. decembra 2021)
Tokom razgovora, Abazović je pozvao papa Franju da posjeti Crnu Goru (Foto: Vatikan, 29. decembra 2021)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović se sastao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom u Vatikanu, sapšteno je iz Abazovićevog kabineta 29. decembra.

Abazović je bio počasni gost na Generalnoj audijenciji koju je vodio papa Franjo, i po završetku ceremonije je papa sišao sa govornice kako bi pozdravio goste, kada je kratko porazgovarao sa potpredsjednikom Vlade Abazovićem, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora, Abazović ga je pozvao da posjeti Crnu Goru i da na taj način ispuni amanet Emilija Ognjanovića, njegovog duhovnog oca iz Argentine, koji je porijeklom bio Crnogorac.

“Zbog oca Ognjanovića i ja sam Crnogorac”, odgovorio je papa.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je na svom Twitter-u objavio kratak video zapis susreta i saopštio da mu je bila čast da se sretne sa papa Franjom.

Prije izbijanja pandemije, krajem 2019. godine je bilo najavljeno da će papa Franjo posjetiti Crnu Goru 2020. Tome je prethodio susret poglavara Katoličke crkve sa tadašnjim premijerom Crne Gore Duškom Markovićem u Vatikanu.

Crna Gora i Vatikan su 2012. potpisali Temeljni ugovor kojim se reguliše status i pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori, jemči Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima sloboda komunikacije i održavanja veza sa Svetom Stolicom, te predviđa međusobna saradnja.

XS
SM
MD
LG