Dostupni linkovi

Abazović uoči posete Beogradu poručuje da dolazi 'sa najboljim namerama'


Nova Vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića izabrana je krajem aprila 2022. godine.
Nova Vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića izabrana je krajem aprila 2022. godine.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da u Beograd dolazi sa najboljim namerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

"Mi ćemo sa dobrim vestima poći u vezi razmene ambasadora Crne Gore i Srbije. Mislim da ćemo vrlo brzo izaći sa novim kandidatom za ambasadora Crne Gore u Beogradu. Verujem i da će druga strana iskazati isto načelo", rekao je Abazović za Euronews, uoči službene posete Beogradu, 29. juna.

Nova Vlada Crne Gore premijera Abazovića izabrana je krajem aprila ove godine.

Poslednjih godina su zategnuti odnosi zvanične Podgorice i službenog Beograda. Do poboljšanja nije došlo ni nakon promene vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima avgusta 2020.

"Imamo situaciju da je Svetozar Marović i dalje u Srbiji. I to je pitanje koje moramo da otvorimo", rekao je Abazović.

Nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović je osuđen 2016. godine na zatvorsku kaznu zbog višemilionskih malverzacija u Budvi. Nakon što je priznao krivicu, pušten je iz pritvora i prebegao je u Srbiju. Njegovi branioci su ranije saopštavali da se tamo liječi od depresije.

Iako se odbegli Marović nalazi na poternici, Srbija ga do danas nije izručila Crnoj Gori, i uzaludne su bile zamolnice crnogorskih vlasti.

Abazović je u intervjuu dodao da nije siguran da je prethodni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić uspeo da nađe zajednički jezik sa liderima iz regiona, uključujući i Srbiju.

O temeljnom ugovoru sa SPC

Kada je reč o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je kazao da još nije potpisan, jer Crna Gora, kao država mora da prođe kroz određene procedure.

"Sve ide kako treba. Već smo dve odluke na Vladi doneli u vezi sa uređenjem odnosa sa verskim zajednicama, imaće potpuno identičan tretman kao i druge. Lično, mislim da ćemo doći u situaciju da vrlo brzo to pitanje stavimo ad akta, na radost obe strane. I države i Srpske pravoslavne crkve. I to je nešto što je zaista veliko", kazao je crnogorski premijer.

Abazović je dodao da će Temeljni ugovor biti potpisan kada Vlada Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska SPC to odluče.

"Ja ne bih robovao datumima. Mislim da više ne postoji nikakav glavni razlog zašto se to ne potpisuje. Stručni timovi, koje je odredila Vlada i Mitropolija sa druge strane, treba da sednu, da pogledaju da li je taj tekst u redu. Ja lično mislim da je potpuno u redu, mislim da onda ostaje samo formalnost da se to parafira", objasnio je on.

Poslednje dve sednice crnogorske Vlade obeležila su sporenja ministara oko pregovora pregovara sa verskim zajednicama.

Ministri iz različitih političkih partija spore se o tome da li država treba da potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ili njenim eparhijama u Crnoj Gori, kakav će biti naziv budućeg ugovora i šta će biti njegov sadržaj, te da li će se pregovarati i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC).

Pregovori Vlade Crne Gore i SPC o Temeljnom ugovoru, uz prekide, traju od 2012. godine.

Sporovi između državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve o njenom statusu u Crnoj Gori rezultirali su padom dve poslednje Vlade.

XS
SM
MD
LG