Dostupni linkovi

Abazović dao izjavu o švercu cigareta u Crnoj Gori


Crnogorski premijer tužiocima predao dokumentaciju o švercu cigareta u Crnoj Gori koju je prikupljao od decembra 2020. godine
Crnogorski premijer tužiocima predao dokumentaciju o švercu cigareta u Crnoj Gori koju je prikupljao od decembra 2020. godine

Crnogorski premijer Dritan Abazović saopštio je da je u Specijalnom državnom tužilaštvu dao izjavu o švercu cigareta u Crnoj Gori i predočio šemu povezanih lica i kompanija.

“Morao sam da iskažem putokaz šverca cigareta u Crnoj Gori. Šverc cigareta uzima najveći udio u organizovanom kriminalu, moja teza ostaje, rušenjem šverca cigaereta ruši se i piramida šverca kokaina, rekao je Abazović novinarima 5. septembra nakon davanja iskaza u SDT-u.

On je kazao da se u dokumentaciji pominju i osobe za koje tvrdi da su umiješane u taj kriminalni posao, ne želeći da otkrije njihov identitet.

Premijer očekuje da Specijalno državno tužilaštvo uradi sve što je u njegovoj nadležnosti i utvrdi da li je ono što je rekao u vezi šverca cigerata iz Slobodne zone Luke Bar tačno.

Kako je naveo, dokumentaciju o tome prikupljao je od decembra 2020. godine. Abazović je tada izabran za vicepremijera u Vladi Zdravka Krivokapića, u kojoj je bio zadužen i za koordinaciju svih službi bezbjednosti.

“Objašnjavao sam šemu i svoja saznanja koja sam stekao kada sam stupio na mjesto potpredsjednika Vlade. Ostavio sam određenu dokumentaciju, dao im putokaz, naveo nekoliko primjera konkretnih koji upućuju na to. Dao sam jedan primjer koji ima veze i sa prethodnim SDT-om, pa neka ispituju”, kazao je Abazović.

Abazović: Sada je SDT na potezu
Abazović: Sada je SDT na potezu

Nakon pada Krivokapićeve Vlade, Abazović je u aprilu ove godine izaabran za premijera, a koordinaciju bezbjednosnih službi u njegovoj, manjinskoj Vladi obavljao je ministar odbrane Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije.

O pozadini šverca cigareta iz Luke Bar, Abazović je govorio 19. avgusta tokom sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je izglasano nepovjerenje njegovoj Vladi.

Tada je ustvrdio da je pad Vlade iniciran upravo zbog borbe protiv šverca cigareta.

“Sve ovo nastaje zbog jednog problema, a on se zove zaplijena cigareta u Luci Bar, iz maja mjeseca. Ona je pokrenula priču o tome da se sruši Abazović. Zaplijena ima veze s građevinskom kompanijom „Bemaks” kazao je tada Abazović.

Podsjetimo, crnogorska policija i carinici su u samo tri akcije od maja do juna ove godine u Luci Bar zaplijenjenili 150 hiljada paketa cigareta, čija se vrijednost procjenjuje na više desetina miliona eura.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks kazala je krajem marta ove godine da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koje dospijevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana više od 300 miliona eura izgubljenih prihoda godišnje.

XS
SM
MD
LG