Dostupni linkovi

'Gutač sedmeraca' je 18 puta zabio gol 'sa gola na gol'


Abaz Arslanagić je rođen 02.10.1944. godine u Derventi, gdje se i počeo baviti rukometom. Volio je fudbal, odbojku i košarku, ali je slučaj htio da na kraju postane rukometaš lokalnog kluba "Partizan" - na nagovor svog učitelja, a kasnije i trenera, Huse Jusufbegovića.

Za jedan od najboljih klubova sa prostora bivše Jugolsavije, "Borac" iz Banjaluke, odigrao je 232 utakmice i postigao 18 golova, ali "gol sa gola", dakle ne sa sedmerca.

Za preprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1969. godine i odigrao ukupno 125 zvaničnih utakmica. U karijeri je dva puta osvojio bronzanu medalju na svjetskim prvenstvima, a u Minhenu 1972. godine oko vrata stavio je i onu najveću, zlatnu medalju.

Dva puta je oblačio dres reprezentacije svijeta.

U njegovom najdražem, Borčevom dresu 1976. godine osvojio evropski klupski tron, dok je titulu prvaka Jugoslavije osvajao četiri puta. Sa "Borcem" je bio pet puta osvajač kupa bivše države. Jedno vrijeme igrao je i u Španiji.

Arslanagić je uveo novitete u načinu branjenja rukometnog gola, posebno sedmeraca. Prvi je počeo izlaziti sa linije na tri metra gdje bi digao ruke iznad glave. Na isti način je branio udarce s krila, smanjivši tako ugao pod kojim se može uputiti lopta. Bio je specijalista u branjenju sedmeraca. Kasnije su i ostali golmani primjenjivali neke njegove tehnike, koje su u upotrebi i dan-danas.

Bio je selektor ex-YU seniorske i omladinske selekcije. Osim njih, jedno vrijeme predvodio je i najbolje rukometne selekcije Hrvatske sa kojom je 1996. osvojio zlato u Atlanti, te Katara i Bosne i Hercegovine.

Njegova je kćer Maida Arslanagić (30) bila je do skoro dugodišnja uspješna reprezentativka Hrvatske.

Abaz Arslanagić danas 70-ogodišnjak, živi na relaciji Poreč, Zagreb, Banjaluka. Uživa u penzionerskim danima, ali ipak ima jednu grupu mladih talenata sa kojima trenira za svoju dušu i njihovu budućnost.

Zvali su ga "Golman hobotnica", "Div sa sedam ruku", "Čarobnjak među stativama", "Gutač sedmeraca"... Prema mišljenjima mnogih - najbolji rukometni golman ikada sa ovih prostora.

Autor je knjiga o rukometu: "Na rukometnom golu" , "Rukomet" i posljednje "Rukometni golman-najvažnija karika uspjeha", koju je upravo promovisao u Pragu.

XS
SM
MD
LG