Dostupni linkovi

Abas u Beogradu: Izrael i Palestina da slede primer Srbije i Kosova


Mahmud Abas i Tomislav Nikolić u Beogradu, 10. juni 2015.
Mahmud Abas i Tomislav Nikolić u Beogradu, 10. juni 2015.

Predsednik Palestine Mahmud Abas, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, izjavio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da se Palestina uvek zalaže za pregovore sa Izraelom, jer smatra da je to jedini put za rešenje sukoba. On je, istovremeno, pozvao Nikolića da se Srbija, koja predsedavava OEBS-om, pridruži međunarodnim naporima u cilju rešavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

„Da bi smo obnovili pregovore, mi od Izraela tražimo samo jednu stvar – da se zaustavi naseljavanje na našoj teritoriji. To je legitiman zahtev i ceo svet to poštuje. Trebalo bi da do rešenja našeg problem dođemo kao Srbija i Kosovo – mirovnim pregovorima“, rekao je Abas.

Predsednik Palestine je istovremeno rekao da Palestinci godinama daju inicijative za pregovore sa Izraelom i da nije tačna tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je Abas taj koji šest godina odbacuje izraelsku inicijativu. Abas je, takođe, pozvao Izrael da oslobodi palestinske zarobljenike.

Predsedik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a, idealan posrednik između Evropske Unije i Rusije.

Mahmud Abas i Tomislav Nikolić u Beogradu, 10. juni 2015.
Mahmud Abas i Tomislav Nikolić u Beogradu, 10. juni 2015.

“Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Nikolić.


Dva predsednika su konstatovala da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja. Abas je izjavio da Palestina ceni podršku koju je Srbija dala prilikom glasanja za status posmatrača Palestine u Ujedinjenim nacijama, ističući "istorijski prijateljske odnose koji vezuju dve zemlje".

Nikolić je odgovorio da je "značajna činjenica da Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim pitanjima – procesu evrointegacija i zaštiti integriteta i teritorijalnog suvereniteta".

Zvaničnici su ocenili i da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa, navodeći primere bratimljenja gradova Kragujevca i Jerihona i grada Zaječara i Kalkilije.

Abas, kome je ispred Palate Srbija u Beogradu priređen svečani doček uz vojne i državne počasti, u sredu je, zajedno sa Nikolićem, otvorio i novu zgradu palestinske ambasade u Beogradu.

Cilj dvodnevne posete Abasa Beogradu je, a kako je najavljeno, “razmena mišljenja o aktuelnim događanjima na Bliskom istoku i bilateralnoj saradnji”. Spoljnopolitički analitičari je tumače kao “učvršćivanje diplomatskih odnosa između Palestine i Srbije u trenutku kada su palestinski zvaničnici u diplomatskoj ofanzivi”.

Palestinski predsednik je posetio Beograd i u julu 2009, a Nikolić je bio u Palestini u maju 2013. godine.

XS
SM
MD
LG