Dostupni linkovi

Abas pozvao SAD i UN da zaustave Izrael


 Mahmud Abbas
Mahmud Abbas

Palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je 14. maja "brutalna ubistva" Palestinaca usled eskalacije sukoba u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Palestinsko predsedništvo saopštilo je da je izraelska vlada "u potpunosti odgovorna" za eskalaciju nasilja koje se 14. maja proširilo i na Zapadnu obalu.

Abasov kabinet saopštio je da je palestinski predsednik pozvao administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da interveniše pre nego što situacija "izmakne kontroli".

Abas je pozvao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i druge strane da "preuzmu svoj deo odgovornosti za zaustavljanje napada Izraela kako bi se očuvala sigurnost i mir u skladu sa odredbama međunarodnog prava".

Bela kuća: Radimo na deeskaliraji sukoba

Administracija američkog predsednika ponovila je 14. maja da radi na deeskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba i trajnom miru u Gazi. SAD su ponovile i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da je administracija usredsređena na diplomatsko okončanje krize.

Šef UN-a apeluje na zaustavljanje nasilja

Generalni sekretar Ujedinjenjih nacija Antonio Gutereš apelovao je 14. maja na hitno zaustavljanje sukoba Gaze i Izraela.

Gutereš je upozorio da bi sukob mogao da "proširi bezbednosnu i humanitarnu krizu i dodatno podstakne ekstremizam", ne samo na palestinskoj teritoriji i Izraelu, već i širom regiona.

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik rekao je da Guitereš poziva strane da omoguće intenzivne napore u posredovanju kako bi se brže okončali najnoviji sukobi.

Dižarik je rekao da je Velika Britanija "aktivno uključena" u naporima u posredovanju.

Gutereš je ponovio posvećenost pružanju podrške Palestincima i Izraelcima u rešavanju sukoba, uključujući i takozvani Kvartet bliskoistočnih posrednika koji čine Ujedinjene nacije, SAD, Evropska unija i Rusija.

Gaza se sprema za kopnenu invaziju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Erdogan: Sve zemlje da zaustave Izrael

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Ujedinjene nacije i muslimanske zemlje da zaustave najžešće borbe između Izraelaca i Palestinaca poslednjih godina, navodeći da će Ankara podržati svaku inicijativu Svetske organizacije za zaustavljanje nasilja.

Erdogan je u televizijskom obraćanju saopštio da je o sukobu razgovarao sa liderima ili vladama 19 država.

"Pozivamo svaku državu i svaku instituciju, bez obzira na veru i poreklo, da što pre reaguju protiv napada Izraela", rekao je Erdogan.

Nasilje se iz pojasa Gaze proširilo se 14. maja i na Zapadnu obalu, gde su zabeleženi najveći protesti Palestinaca od 2017. godine.

U sukobima sa izraelskom vojskom ubijeno najmanje deset Palestinaca, prenela je agencija AP. Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je više od 150 Palestinaca ranjeno.

Sukobi dolaze u trenutku kada je Izrael 14. maja napao Gazu artiljerijskom vatrom kao i zračnim napadima, u kojima je poginulo 13 osoba poginulo, uključujući troje djece, saopštili su lokalni zdravstveni zvaničnici.

XS
SM
MD
LG