Dostupni linkovi

Vlasi: Kosovo i Srbija treba da sarađuju


Azem Vlasi. Foto: www.medijacentar.org
Azem Vlasi, advokat iz Prištine i aktivista civilnog sektora koji je angažovan na multietničkom razumevanju, bivši jugoslovenski funkcioner i najpoznatiji Miloševićev zatvorenik, govori o tome da li se može očekivati ozbiljnija smena sadašnje političke garniture na Kosovu koja je izrasla u ratnim devedesetim godinama.

Vlasi takođe govori o tome da li se očekuje veće učešće Srba na izborima nego prethodnih godina, i šta je odlučujuće za kosovske birače, egzistencijalne ili patriotske teme?

RSE: Najnovija vest sa Kosova je tužba za nelegalnu trgovinu ljudskim organima. Kosovo važi za privlačnu adresu za međunarodni kriminal. Da li je to samo vrh ledenog brega?

Vlasi: Kosovo je u regionu jedna od neuralgičnih tačaka, što se tiče organizovanog kriminala ovog užasnog oblika, ali nije problematičniji nego sam region. Ne bih to nazvao vrhom ledenog brega jer otkrivanje svakog pojedinačnog slučaja znači da istražni i pravosudni organi rade efikasnije.

RSE: Da li porozna granica Kosova, pre svega sa Srbijom, doprinosi tome? Da li je nedavni sporazum Policije Kosova i Srbije, kojim je obezbeđena strožija kontrola granice, put za rešavanje problema, bez obzira na nerešeno pitanje odnosa Prištine i Beograda?

Vlasi: Zajednička je odgovornost obe strane kontrola granica, da bi se postigao veći stepen bezbednosti od ovakvih pojava. To je svakako velika stvar. I taj dogovor mnogo znači, ali je potrebna čvršća povezanost policijskih službi i istražnih organa između zemalja uopšte u ovom regionu, gde su te pojave najizraženije. Toga će biti i toga na žalost ima puno, ali je to ipak regionalni kriminal i ne tiče se samo jedne zemlje.

RSE: Šta će biti odlučujuće za opredeljivanje kosovskih birača? Da li su to i dalje patriotske teme – država, nacija, borba za nezavisnost, predstojeći dijalog sa Beogradom – ili su to životne teme i egzistencionalni problemi? Šta zanima danas prosečnog kosovskog birača?

Vlasi: Te patriotske, državne teme, više neće dominirati. Sada kosovskog birača zanima uređena i funkcionalna država, bolji život, bolja ekonomska situacija, razvoj. Na prijašnjim izborima je bila dominantna tema status Kosova i tada se redosled stvari značajno menjao. Sada će se opredeljivati kosovski birači za onu formaciju, za koju veruju, da će ponuditi bolja rešenja za bolji život.
Te patriotske, državne teme, više neće dominirati. Sada kosovskog birača zanima uređena i funkcionalna država, bolji život, bolja ekonomska situacija, razvoj


RSE: Da li to znači da može doći do smene sadašnje političke elite koja se ustoličila na vlasti na ratnim zaslugama? Slovenački list Delo je nedavno objavio vrlo oštru analizu stanja kosovskog društva danas, gde se kaže kako je na Kosovu na delu surova prvobitna akumulacija kapitala i da se politička garnitura bogati na račun svojih ratnih zasluga. Kakvo političko pomeranje Kosova očekujete nakon decembarskih izbora?

Vlasi: Ipak će političko pomeranje ići u pravcu traženja konsolidovanja onih političkih snaga i formacija koje traže nova rešenja za novu situaciju. Sve manje će biti moguće da će neko, na račun ratnih zasluga ili učešća u oslobođenju Kosova, moći da dobije vlast. Ne treba imati iluzije da će sada tu nastati jedan nagli preokret. I one političke formacije koje se pozivaju na ranije zasluge, bilo ona mirotvorna, bilo ova ratna, se same transformišu i prilagođavaju novim uslovima. One još uvek imaju najveći kadrovski potencijal. Ove nove snage su tek u povoju, tek se pomaljaju. Na ovim izborima, nova pojava će biti mladi ljudi okupljeni oko pokreta Samoopredeljenje.

RSE: On zagovara ujedinjene sa Albanijom i smatra se radikalno ekstremnom. Postoji još jedna politička grupacija koja okuplja mlade.

Vlasi: Ne treba to tako gledati. Nije to neka ultra snaga koja želi ujedinjene. Radi se o tome da se na jednoj nacionalnoj demagogiji pridobiju poeni pred izbore. Zbog nezadovoljstva sadašnjim stanjem i ovom vlašću, biće onih, pre svega mladih ljudi, koji će ovom prilikom dati glasove jednoj novoj partiji mladih koja se pomalja na političkoj sceni. To je Novi duh, nova snaga. Na ovim izborima oni će dobiti nešto glasova i postaće parlamentarna stranka. Onda će se u jednom procesu i pokret Samoopredeljenje izlečiti od ultralevičarenja.


RSE: I na ovim izborima glavni deo kolača podeliće Demokratski savez Kosova i Tačijeva partija. Hoće li bolje biti za pregovore nakon decembarskih izbora ili može doći do iznenađenja?

Vlasi: Ne može da dođe do iznenađenja. Do tih razgovora će doći jer je to uslov i za Srbiju i za Kosovo da brže ide ka Evropskoj uniji. To je životni interes obe države.


RSE: Kako se komentariše stav Vlade Srbije da nema uslova za izlazak Srba na izbore?

Vlasi: To je jedna vrlo rastegljiva i neodređena formulacija. Ne znam o kakvim uslovima se radi. Mora se uočiti značajna promena stava službene Srbije da Srbe na Kosovu ne odvraća od izlaska na izbore. Ranije je bilo pozivanja da ne izađu jer ne postoje uslove. Sada se zvanični Beograd opredeljuje za to da ne poziva kosovske Srbe da ne izađu na izbore.

Zato će u severnom delu Kosova službena Srbija učiniti još napora da njih drži kao zalog za neke razgovore

RSE: Da li vi tu poruku čitate ovako – Sever Kosova treba da bojkotuje izbore i dalje, dok u enklavama Srbi imaju zeleno svetlo za učešće?

Vlasi: Može i tako. Ta formulacija se može drugačije shvatiti kao poruka Srbima na Kosovu, južno od Ibra, da sami odluče. To je znak Srbima da izađu jer će im biti bolje kada se izjasne. Zato će u severnom delu Kosova službena Srbija učiniti još napora da njih drži kao zalog za neke razgovore. U krajnjem slučaju, manipulisaće s njima. U tom delu Kosova, realno je očekivati, da neće biti izlaska na izbore. Većina Srba ovom prilikom mislim da će izaći na izbore jer oni žele da učestvuju u političkom životu Kosova i na taj način da utiču na poboljšanje svoga položaja.

Nema razgovora o putanjima statusa

RSE: Da li ocenjujete da je u toku proces integrisanja Srba južno od Ibra u kosovske institucije?

Vlasi: Taj proces je očigledan i to u njihovu korist.

RSE: Šta je sa severom Kosova? U Interantional Herald Tribune je objavljen članak, čiji su potpisnici ugledni autori koji se bave Balkanom, u kojem se ponovo govori o nameri Srbije da pripoji taj deo Kosova. Zna li Priština šta da uradi sa tim delom Kosova i na koji način? Taj deo Kosova funkcioniše kao deo Srbije.

Vlasi: Priština ima strategiju postupne integracije.

RSE: Da li je u okviri te strategije ukidanje mobilne telefonije i zabrana dolaska nekim funkcionerima na Kosovo? Da li je to pametan način?

Vlasi: To su konkretne stvari koje zadiru u nešto drugo. Deo strategije je da Srbi na severu vide da li je bolje Srbima u ostalim krajevima Kosova, u nekim sredinama gde su Srbi u većini , koji su osvojili lokalnu vlast i rade za svoju dobrobit. Imaju koristi i od kosovskih institucija jer one imaju odgovornost za njih, kao za svoje građane. Ako severni deo bude nastavio na ovaj način, postaće jedna baza za kriminal. Tamo se dobro druže i Albanci i Srbijanci, ali kriminalci i kriminalne grupe. Ipak to kao deo Srbije ne može da funkcioniše. Ako nije potpuno integrisan u pravni sistem Kosova, tamo će biti nasilja. Svaki dan ima nekih eksplozija, nekih bombi. To je građanima tamo već toliko zagorčalo život, da je većina Srba, u tom delu Kosova, postala taoci kriminalnih grupa, ali ne zato što su neki zadrti da kažu da ne priznaju Kosovo.

Deo strategije je da Srbi na severu vide da li je bolje Srbima u ostalim krajevima Kosova, u nekim sredinama gde su Srbi u većini

RSE: Ako to nije deo te strategije, šta je onda deo strategije kojom će Priština ubediti Srbe u Kosovskoj Mitrovici da se okrenu prema Prištini?


Vlasi: Deo strategije je da Srbi na severu vide da li je bolje Srbima u ostalim krajevima Kosova, u nekim sredinama gde su Srbi u većini, koji su osvojili lokalnu vlast i rade za svoju dobrobit. Imaju koristi i od kosovskih institucija jer one imaju odgovornost za njih, kao za svoje građane. Ako severni deo bude nastavio na ovaj način, postaće jedna baza za kriminal. Tamo se dobro druže i Albanci i Srbijanci, ali kriminalci i kriminalne grupe. Ipak to kao deo Srbije ne može da funkcioniše. Ako nije potpuno integrisan u pravni sistem Kosova, tamo će biti nasilja. Svaki dan ima nekih eksplozija, nekih bombi. To je građanima tamo već toliko zagorčalo život, da je većina Srba, u tom delu Kosova, postala taoci kriminalnih grupa, ali ne zato što su neki zadrti da kažu da ne priznaju Kosovo.

RSE: Uoči početka dijaloga Beograda i Prištine, postavlja se pitanje kakav je kompromis moguć sa kosovske strane? Gde vidite prostor za kompromis?

Vlasi: U ovom razgovoru između Kosova i Srbije, o nekim praktičnim pitanjima koja su od interesa za obe države, ne znam kako se može koristi kompromis sa Srbijom? Tu će se jednostavno naći zajedničke teme i pitanjima od zajedničke koristi. Ako se misli na kompromis po pitanju položaja Srba i status Kosova, tu nema kompromisa. Od kosovskih institucija traži međunarodna zajednica, a ima pravo to da traži i država Srbija, da preuzmu punu odgovornost za normalan život Srba, kao ravnopravnih građana sa svim drugim građanima Kosova. Mislim da nije umesno govoriti o kompromisima, nego o saradničkom odnosu, o spremnosti obiju strana da se dogovore i postignu sporazume o zajedničkim pitanjima, od režima prelaska granica, ljudi, roba i slično.


RSE: Šta ćemo ako rešavanje mnogih tih pitanja zadire u status Kosova? Da li tu očekujete veće probleme?

Vlasi: Nema razgovora o pitanjima koja zadiru u status Kosova. To je jedini mogući odgovor.

RSE: Koliko lično imate kontakata sa kosovskim Srbima?

Vlasi: Imam dosta kontakata. Baš sam govorio na televiziji o učešću Srba na predstojećim izborima. Kada god mi se obrate, šta god mogu, uradim. Oni mene, kao građanina Azema Vlasija, čiju biografiju dobro znaju, uvažavaju i nemam problema.

XS
SM
MD
LG