Dostupni linkovi

Plivaju Talijani, ali i jastozi


Dubrovačka plaža
Dubrovačka plaža
Iako je ljubazno ponašanje ugostitelja najbolji marketing za turizam neke zemlje, pojedinačni ekscesi mogu upropastiti trud tisuća.

Ipak se ne ostvaruju crne prognoze za hrvatski turizam – do sada je zabilježeno jedanaest i po milijuna turista.

Također, primjetna su dva trenda koja ne iznenađuju – zbog recesije ljetuje se kraće, a bolje idu jeftiniji smještaj i jeftiniji aranžmani nego oni skuplji.

Međutim, povremeni incidenti prijete da naruše idilu – u Dubrovniku je razbješnjeli ugostitelj opalio šamar slavnom oskarovcu Jiriju Menzelu dok je ovaj snimao propagandni film o Hrvatskoj, jer mu je kamerman navodno zaklonio reklamu restorana.

Taman su se stišale strasti, kada se na Kornatima desio novi incident. Grupa od devet turista iz Italije, preciznije sa Sicilije, večerala je ribu i lignje, a kada su trebali platiti, zamjerili su ugostitelju što im je euro obračunao po 7.15 kuna,, a ne po 7.25 kako su očekivali.

Ipak su platili i zatražili račun, i tu – tvrdi jedna od gošći – talijanska novinarka Elvira Terranova – počinje pakao: trojica konobara isprebijali su devet talijanskih gostiju, a neke od njih bacili i u more. Talijanski internet-portali bruje o tome, a hrvatsko Ministarstvo turizma odmah se ispričalo isprebijanim Talijanima.

"Moga sam i ja završit u moru"

„Najbitnije je da je u ovom slučaju – kao i u bilo kojem drugom slučaju: Jirija Menzela ili nekog anonimnog turista – hrvatska država reagirala. Dakle, ja kao ministar turizma ispričao sam se talijanskim gostima za tu neugodnost koju su imali, za taj incident, jer je neprimjereno da se ljude baca u more zbog nekog sukoba oko računa. Ne samo da sam se ja ispričao, nego je Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo nadzor i vjerojatno će podnijeti odgovarajuće prekršajne prijave. Ja sam zatražio i da Državni inspektorat iziđe na teren i utvrdi kakva je stvarna istina oko tog računa,“ rekao je ministar Damir Bajs.

Odmah je pokrenuta policijska istraga, međutim ona je otežana zbog toga što taliijanski turisti nisu premlaćivanje prijavili policiji, niti su zbog ozljeda koje su – kako tvrde – zadobili, zatražili liječničku pomoć. Vlasnik restorana Zoran Ramov kaže da Talijani ne govore istinu.

„Gosti su izišli iz restorana uredno. Živi i zdravi i niti ih je neko tira niti ništa. Račun su dobili na stol u kuverti. Mogli su ga uzeti. Di je završio, ko ga je uzeja, neko od njih ili niko...„ rekao je Ramov.

On tvrdi da sukob nastaje tek kasnije, kada se jedan od talijanskih gostiju pokušava vratiti u restoran uz psovke i vrijeđanje. Zaustavio ga je konobar Nediljko Babić.

„Ja sam stao i nisam mu dozvolio gori. Tu smo se onda uhvatili, on je gore, ja nazad i u tom naguravanju došao je do ovog prostora. (Pokazuje rub pristaništa.) Jedna od djevojaka koja je bila u toj grupi i on – pali su zajedno u more. Moga sam i ja.“ rekao je Babic.

Talijanski turisti nisu prekinuli odmor u Hrvatskoj. Talijanski generalni konzul u Splitu Augusto Vaccaro kratko je komentirao da je ovaj slučaj statistički nevažan i da neće utjecati na posjetu talijanskih turista Hrvatskoj i obrnuto. Dobar poznavatelj situacije, dopisnih hrvatskih medija iz Rima Inoslav Bešker komentirao je kako ovaj slučaj ne bi dobio publicitet da nije ljeto i „sezona kiselih krastavaca“ u medijima, ali da se ne treba igrati sa dobrim glasom hrvatskog turizma.

Tata, kupi mi jastoga

„Nekoliko tih incidenata nije dovoljno da pokvari sezonu, ali je dovoljno da se izađe na zao glas,“ rekao je Bešker.

No, slučaj o kojem govorimo je ružna iznimka, a jedna lijepa iznimka desila se ovih dana u zadarskom restoranu „Niko“.

„U restoranskom akvariju imali smo 60 kilograma jastoga,“ ispričao je za javni radio vlasnik restorana Erik Pavin.

„Za jednim od stolova je sjedilo slovensko društvo u kojem je bilo četvero odraslih i četvero djece. U jednom mi je trenutku prišla djevojčica iz tog društva, otvorila svoj mali novčanik i rekla da bi ona za svoj džeparac kupila jednog jastoga i pustila ga u more da živi slobodno. Ja sam joj rekao da jastozi sada spavaju i da ih ne smijemo uznemiravati. Međutim, ona nije popuštala. Otišla je kod oca i onda je otac mene zvao i kaže: 'Ajde. Dajte vi njoj tog velikog jastoga'.“

"Pitao je koliko košta, ja kažem da ima oko tri kila, i on nastavi: 'Dobro, pa ga bacite vi zajedno s njom u more – to je njoj gušt!' Kada smo se vratili, kaže on meni: 'Dajte vi sve ove jastoge koji su u akvariju.' Pa smo onda išli pet-šest ura. Svaku uru smo po pet – šest komada bacali u more. Onda je ona dala te novce koji su joj ostali u novčaniku i kaže: 'Još mi jednoga daj!' Onda joj ja dam još jednog jastoga da ga bacimo u more, pa je drugi dječak iz tog društva bacio još jednoga, na kraju meni kaže otac ove djevojčice: ' Ajde i ti jednog baci,“, pa sam i ja bacio jednog ...“
XS
SM
MD
LG