Dostupni linkovi

Bivši tajlandski premijer sa crnogorskim pasošem


Thaksin Shinnawatra

Nakon otkrića da je bivši tajlandski premijer Takasin Šinavatra, osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije prošle sedmice, koristio crnogorski pasoš u Liberiji pokušali smo da saznamo da li je riječ o validnom ili falsifikovanom pasošu i može li zbog ovog slučaja biti posljedica po aktuelne pregovore o liberalizaciji viznog režima Crne Gore sa EU?

Da li su toliko hvaljeni najsigurniji i najmoderniji pasoši ipak podložni falsifikovanju ili je bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra preko noći postao i crnogorski državljanin, pa legalno dobio pasoš najmlađe članice Ujedinjenih nacija, do momenta pravljenja ovog izvještaja nijesmo uspjeli saznati. Naime, u nadležnim državnim institucijama danas smo naišli na zid ćutanja.

Podsjetimo. Ministar policije Jusuf Kalamperović nije negirao navode medija da Šinavatra ima crnogorski pasoš, ali je naglasio da je riječ o ličnim podacima i da ih neće iznositi u javnost. Kalamperović je takođe rekao da je za ovu informaciju prvi put čuo iz medija i da je ne želi komentarisati. Njegov pomoćnik Osman Subašić, pak, Beti je juče rekao da ne zna da li je i kome izdat pasoš sa brojem I38KD3695, ali je naveo da brojevi i slova putne isprave koju je, kako se navodi, koristio Šinavatra, ukazuju da je riječ o crnogorskom pasošu. Nakon ovih nemuštih izjava u očekivanju da će danas ipak imati više podataka pozvali smo ih. Pomoćnik ministra Subašić od naših se pitanja danas kratko branio autoritetom ministra:

"Nijesam u Crnoj Gori, a izjave oko toga daje samo ministar."


Sa druge strane, ministra Kalamperovića, uvijek predusretljivog za medije i danas smo zatekli na konferenciji u Pragu i samo nam je kratko rekao:

"Nemam šta da kažem više od onoga što sam juče rekao agenciji Mina i ništa više."


Ostaje, međutim, nejasno zašto se ministar i njegov pomoćnik brane Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nakon što su prethodno u svim medijima u Crnoj Gori objavljena imena poznatih ličnosti i onih koji žive i rade tu i onih van nje, a koji su dobili državljanstvo i pasoš ove zemlje.

Iz Ministarstva inostranih poslova, od pomoćnika ministra za konzularne poslove Dragana Đurovića, dobili smo pisani odgovor na naša pitanja iako smo tražili tonski.

"S obzirom da su tražene informacije u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Javne uprave, mi nemamo komentar po ovim pitanjima. Što se tice liberalizacije viznog režima, sigurni smo da ovo pitanje ne može uticati na proces liberalizacije koji je u toku sa Evropskom unijom"
, napisao je Đurović u odgovoru na pitanje da li će ova afera bez obzira da li će se ispostaviti da je Šinavatri neko ipak izdao crnogorski pasoš ili je, iako promovisan kao najmoderniji i najsavremeniji, ova putna isprava podložna falsifikovanju, uticati na i ovih dana aktuelnu priču bijeloj šengen listi.

Bivši tajlandski premijer, mogući crnogorski državljanin, koji je na dvije godine zatvora osuđen zbog korupcije, prema tvrdnjama vodećeg lista te zemlje "The Nation" od 20. do 23. aprila u Liberiji je boravio zahvaljujući crnogorskom pasošu. Taksin Šinavatra je zbačen sa vlasti na Tajlandu septembra 2006. godine nakon vojnog udara zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu vlasti, a odgovoran je i za nedavni prekid konferencije zemalja jugoistične Azije ASEAN-a, koji je nakon višenedjeljnih nereda njegovih pristalica rezultirao uvođenjem vanrednog stanja u toj zemlji u nedjelju, a agencije javljaju da je danas i vojska izašla na ulice, upotrijebila suzavac i pucala u vazduh, te da je najmanje 70 ljudi povrijeđeno.

Šinavatra je poznat i po tome što je 2007. kupio engleski fudbalski klub Mančester Siti koji je potom ubrzo prodao jednom arapskom konzorcijumu. Sa Crnom Gorom je mimo ovoga imao veze samo septembra 2006. u Nju Jorku kada ga je crnogorski premijer Milo Đukanović pustio da, zbog vanrednog stanja na Tajlandu koje je prethodilo njegovoj smjeni, prije njega govori na 61. generalnom zasjedanju Ujedinjenih nacija.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG