Dostupni linkovi

Prioriteti u saradnji Hrvatske i Srbije nestali i izbjeglice


Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić, Zagreb, 24.11.2010.
Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić, Zagreb, 24.11.2010.
Predsjednik Srbije Boris Tadić po drugi je puta u mjesec dana u Hrvatskoj. Glavne teme razgovora sa prvim ljudima hrvatske države bile su zatvaranje problema preostalih iz ratnih vremena - potraga za nestalima i izbjegličko pitanje.

Pitanje nestalih prioritet je za obje države. Predsjednik Srbije Boris Tadić kazao je:

“Ja neprekidno zahtevam od institucija Republike Srbije da dovrše proces otvaranja arhivske građe i dokumentacioje koja je pretpostavka da se razreši sudbina nestalih.”

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor podsjetila je da mnogi očevi i majke umiru, a da do kraja života ne uspiju saznati istinu o svojim najbližima koji su nestali u ratu.

“Iznimno sam zadovoljna što smo se i danas dogovorili o sljedećim mogućim koracima kako bi ta istina postala što je moguće prije stvarnost”, kazala je ona.

Boris Tadić u Zagrebu, 24. 11. 2010.
U drugoj polovici sljedeće godine održat će se međunarodna donatorska konferencija na kojoj će biti prikupljena sredstva za rješavanje izbjegličkog pitanja.

Kosor i Tadić su se složili da je u bilaterlanim odnosima ostvaren napredak, a da su pitanja nestalih, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde ostala otvorena i da ih treba zajednički rješavati.

Postignut je politički dogovor Zagreba i Beograda da se to pitanje konačno riješi, kazao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

“Vjerujem da će to postati humanitarno, čak tehničko pitanje – pitanje organizacije i provedbe! Svi oni koji se zaista žele vratiti, hoće i mogu dobiti svoje uključenje u postupak obnove i stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj, dok se za one koji se nemaju namjeru vratiti planira rješenje – posebice putem međunarodnog donatorskog fonda – za rješenje stambenog pitanja u Republici Srbiji,”
naveo je on.

Tadić i Josipović su izjavili da je rješavanje sudbine nestalih prioritet u međudržavnim odnosima bez kojeg neće biti ostvareno puno pomirenje i suradnja Hrvatske i Srbije.
Pitanje pronalaženja tijela ubijenih je civilizacijski zahtjev i svi imamo obvezu da se to dovrši, istaknuo je Ivo Josipović.

"To je osnovno, centralno pitanje. Hrvatska i Srbija učinit će sve da ono bude riješeno, da na taj način pokažemo kako brinemo o žrtvama rata i onima koji su ostali iza njih", izjavio je Tadić.

"Pitanje pronalaženja tijela ubijenih je civilizacijski zahtjev i svi imamo obvezu da se to dovrši. Bez otkrivanja sudbine nestalih proces pomirenja i pune suradnje neće biti dovršen. To je jasno svima i u Hrvatskoj i u Srbiji", istaknuo je Josipović.

Predsjednik Tadić se u srijedu uveče nalazi sa predstavnicima srpske manjine, a u četvrtak sa svojim domaćinom predsjednikom Josipovićem ide na teren – u okolicu Karlovca, Liku i dalmatinsko zaleđe.
XS
SM
MD
LG