Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američko-ruske konsultacije o Kosovu


Američki državni sekretar,Condoleezza Rice, arhivski snimak

Kondoliza Rajs razgovaraće naredne sedmice u Moskvi sa ruskim zvaničnicima o krajnjim rokovima za rješavanje statusa Kosova.

"Svjesni smo kalendara i da nas u decembru čekaju teške stvari", rekao je Frid, najavljujući da će Kondoliza Rajs i ministar odbrane Robert Gejts otputovati u Moskvu 12. oktobra i da će se u ruskoj prijestonici zadržati dva dana.

Frid je istakao da se Sjedinjene Američke Države protive produžavanju roka za pregovore između Beograda i Prištine poslije 10. decembra, odnosno nakon isteka mandata pregovaračke "trojke" Kontakt-grupe.

"Poslije 10. decembra, ističe mandat za pregovore i moramo da donesemo odluke, na ovaj ili onaj način", kazao je Frid.

SAD očekuju još jedan ozbiljan diplomatski okršaj sa Rusijom oko rješavanja statusa Kosova, jer se Moskva protivi vremenskom ograničavanju pregovora, smatrajući da je, na taj način, Albancima ostavljena mogućnost da "sjede i čekaju" 10. decembar.

Fridovi komentari uslijedili su dan pošto je američki predstavnik u kosovskim pregovorima Frenk Vizner izjavio da će, zbog prenatrpanog programa, status te pokrajine biti teško riješiti do kraja godine. Evropski zvaničnici, koji će odigrati ključnu ulogu u sljedećoj fazi procesa, najavili su da će Kosovo biti na dnevnom redu Evropske unije "najmanje u nekoliko prvih mjeseci 2008. godine". Poslije "njujorškog susreta" delegacija Beograda i Prištine, tokom koje su dvije strane predstavile planove za rješenje krize, pregovori će 14. oktobra biti nastavljeni u Briselu.

  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG