Dostupni linkovi

SAD su već donele odluku o razmeštanju raketnog štita


Riki Ellison
Šef vašingtonske Inicijative za američku protivraketnu odbranu, koja lobira za proširenje američkog antiraketnog štita (MDAA), Riki Elison (Ellison), kazao je za Radio Slobodna Evropa da smatra da je u osnovi već doneta odluka da SAD odustanu od raketa presretača u Poljskoj i radara u Češkoj.

U cilju smanjenja tenzija u odnosima sa Moskvom, novi sistem bi mogao biti razmešten u Turskoj, Izraelu ili Balkanu, rekao je Elison.

RFE: Da li je eventualno premeštanje antiraketnog štita ideja o kojoj se razmišlja u nezvaničnim krugovima ili i u samoj Beloj kući?

ELISON:
To je ideja koju preferira Obamina administracija. Ne radi se o relokaciji antiraketnog sistema čija je instalacija prvobitno bila predviđena u Poljskoj, već o kreiranju potpuno novog sistema koji bi bio postavljen na brodovima, takozvani „Aegis“ (zaštitnik, čuvar) sistem. Njegove mogućnosti su mnogo ograničenije nego štita koji bi bio razmešten u Poljskoj. Međutim, kao što sam rekao, to je prihvatljivija opcija za Obaminu administraciju jer može da pomogne u smanjivanju tenzija u odnosima sa Rusijom.

RFE: Koja je verovatnoća da se ovaj sistem instalira u Turskoj, Izraelu ili na Balkanu?

ELISON: Kao što sam rekao, to je ideja sadašnje američke administracije, koja će se o tome oglasiti sledećeg meseca. Biće prezentirane opcije kako sprečiti iransku pretnju Evropi. Za radar u Češkoj republici se još uvek smatra da je dobro rešenje bez obzira gde će antiraketni štit biti instaliran.

RFE: Da li će pomeranje američkog antiraketnog štita dalje od Rusije, bez obzira na tehnička ograničenja, ka Turskoj ili Balkanu, biti celishodnije u političkom smislu.

ELISON: Da, to je jedan od razloga zašto se razmatra relokacija sistema. Međutim, tek treba dokazati da sistem koji bi se instalirao u tom području može već u ranoj fazi da obori raketu koju bi eventualno ispalio Iran. S druge strane, to bi omogućilo smanjenje tenzija u odnosima sa Moskvom. Jer, ako bi sistem bio lociran u Turskoj, na Balkan ili u Izraelu, ne bi mogao da obori rakete ispaljene iz Rusije. U tehničkom smislu, NATO, uključujući i njegove evropske članice imaju iskustva sa „Aegis“ sistemom, tačnije imaju ga u svom arsenalu. Takođe, ovaj sistem može odmah da osigura odbranu od raketa kratkog dometa kojima Iran raspolaže. Zbog pomenutih karakteristika ovog sistema, smatram da će se američka administracija opredeliti za njegovo razmeštanje.

RFE: Da li se može desiti da na kraju nova američka administracija u potpunosti odustane od razmeštanja antiraketnog štita, imajući u vidu žestoko protivljenje Rusije i nastojanje Vašingtona da poboljša odnose sa njom.

ELISON: Nužno je instalirati sistem zbog pretnje iz Irana. Naravno, nastojanje da se uveri Rusija da sistem nije uperen protiv nje - komplikuje čitav proces. U tom smislu, treba imati u vidu i pregovore o novom ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja, takozvani START koji su u toku. U svakom slučaju, smatram da će sistem biti razmešten na nekoliko mesta. Uz rakete presretače na vojnim brodovima bio bi korišćen i sistem instaliran na kopnu (SM3) koji bi štitio Evropu.

RFE: Kada se pominje Balkan, da li bi sistem bio razmešten u Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji – kao članicama NATO-a.

ELISON: Tu su i druge zemlje kao što Bugarska, Rumunija i Grčka. Međutim, i sa njima treba da se postigne sporazum, isto kao kao što je to bio slučaj sa Češkom i Poljskom. Kada je reč o Pragu i Varšavi, na kraju je postignut dogovor. U ovom slučaju, bila bi opet nužna intenzivna međunarodna diplomatija da ubedi balkanske zemlje da prihvate razmeštanje antiraketnog sistema na svojoj teritoriji.

RFE: Mislite li da će balkanske zemlje biti veoma oprezne strahujući od ruske reakcije kao u slučaju Poljske i Češke, kao i Irana, koji je relativno blizu.

ELISON: One mogu biti oprezne, ali to je stvar sporazuma koji bi trebalo postići, jer SAD želi da dobije nešto zauzvrat za eventualno odustajanje od instaliranja antiraketnog sistema u Poljskoj. To znači da i Rusija treba da doprenese spuštanju tenzija i konsenzusu dozvoljavajući njegovo razmeštanje, u ovom slučaju na Balkanu.
XS
SM
MD
LG