Dostupni linkovi

Istražitelji stežu obruč oko Sanadera?


Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u januaru 2010. godine
Istraga u slučaju korupcije u javnim poduzećima preko marketinške tvrtke „Fimi media“ trebala bi biti dovršena u roku od mjesec dana, a u javnost je procurilo i da se očekuje da će biti dovoljno dokaza protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera.

Koliko ima istine u medijskim najavama kako će za maksimum mjesec dana istraga u slučaju korupcije vezane uz marketinšku agenciju „Fimi media“ biti zaključena, a Sanaderu biti dokazana osnovana sumnja da stoji iza sistematskog isisavanja novca iz javnih poduzeća, najvjerojatnije u stranačku blagajnu HDZ-a, ili u džepove nekih osoba iz vrha te stranke?

Zamjenik glavnog urednika zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Davor Butković za naš radio kaže kako su njegovi izvori iz policije i istražnih organa u to duboko uvjereni:

„Prema razgovorima koje sam jučer imao i prema materijalima koje sam vidio, oni me uvjeravaju da će u roku od najkasnije mjesec dana imati dovoljno čvrste elemente da uhapse ili da ne uhapse Sanadera, ali da se to neće odugovlačiti. A oni su privatno uvjereni da će ga uhapsiti.“

Jedan od glavnih alata istražnih organa su 'oprosnice', odnosno traženje da osumnjičenici svjedoče, a zauzvrat ih se oslobađa od daljeg kaznenog progona. Navodno su neki čelni ljudi javnih poduzeća teretili bivšeg šefa carine i bivšeg HDZ-ovog stranačkog blagajnika Mladena Barišića, a otuda je – prenosi Butković prosudbu istražnih organa – do Sanadera tek korak:
Željko Jovanović: Politička odgovornost je neupitna, a kriminalnu odgovornost vjerojatno ćemo dobiti uz svjedočenje Barišića i ostalih svjedoka pokajnika


„Ono što sam konkretno čuo i vidio jest da njihovi sadašnji glavni okrivljenici još uvijek nisu neposredno optužili Sanadera, ali da su rekli: 'Gospodin Barišić nam je rekao da sve što radi, radi po sanaderovom nalogu.' Oni imaju niz takvih iskaza. Ukratko, oni samo još trebaju direktnu vezu da im netko kaže: 'Da, Sanader je to naredio.' I uvjereni su da će to dobiti.“

Policija ne spominje imena, ali ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrđuje da istraga napreduje i dalje od 50 posto obavljenog posla, kako je pred neki dan izjavio ravnatelj policije Oliver Grbić.

„Teško mi je pričati o postotcima, ali sigurno smo otišli dalje. Dakle – uvjetno rečeno – možete povećati taj postotak!“ rekao je Karamarko.

I opozicija je uvjerena u to da i Sanader dolazi na red. Za naš radio predsjednik saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, oporbeni socijaldemokrat Željko Jovanović kaže:

„Najnovija događanja ju svezi političke odgovornosti u vrhu HDZ-ove piramide vlasti pokazuju da unutarstranački sukobi u HDZ-u dovode do toga da je i Sanader sve bliži zatvaranju istrage o njegovoj odgovornosti u toj piramidi kriminalne vlasti. Politička odgovornost je neupitna, a kriminalnu odgovornost vjerojatno ćemo dobiti uz svjedočenje Barišića i ostalih svjedoka pokajnika koji se – kupujući vrijeme – ne libe optužiti i Sanadera.“

Nagađa se da će bivši HDZ-ov financijaš Barišić u ponedjeljak početi sa davanjem svog iskaza istražiteljima. Danas je zatražio aktiviranje svog saborskog mandata, jer je na izborima 2007. izabran u Sabor na listi HDZ-a.

Kako uz mandat ide i imunitet, Sabor će mu u uobičajenoj proceduri trebati skinuti imunitet, radi nastavka kaznenog progona, ali se tu ne očekuju nikakvi problemi, kao što ih je bilo u postupku sa imunitetom ratnog zločinca Branimira Glavaša. Tada mu je HDZ-ova većina u Saboru svojim polovičnim odlukama omogućila da ne ide u pritvor, pa je pred izricanje presude pobjegao iz Hrvatske.
XS
SM
MD
LG