Dostupni linkovi

Srbija i Crna Gora potpisale pogranični sporazum


Potpisivanje protokola graničnih službi Srbijei Crne Gore, Beograd, 13. oktobar 2010
Predstavnici Srbije i Crne Gore, potpisali su tri protokola graničnih službi o saradnji pogranične policije, ministarstava poljoprivrede i graničnom železničkom saobraćaju.

Protokoli prostiču iz Sporazuma o graničnoj kontroli u železničkom saobraćaju, koji su u martu prošle godine potpisali srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar.

Nakon što su sva tri protokola potpisana, srpski ministar objasnio je da je cilj Sporazuma i protokola da se prepolovi vreme zadržavanja putničkih i teretnih vozova na graničnom prelazu.

“Ovo što ovde piše – da ćemo za 50 odsto vremena skratiti putovanja između dve republike, to će sigurno tako i biti!” istakao je Mrkonjić i dodao da do sada nije bilo nikakvih problema u saradnji sa kolegama iz Crne Gore.

Vida Stevanović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra saobraćaja Crne Gore, rekla je da je potpisivanje protokola iz Sporazuma, za njih veoma bitno.

“Smatram da je ovo od izuzetnog značaja za Crnu Goru, zato što je nama pruga Bar - Beograd jedna od prioritetnih pruga i pokušavamo da privučemo putnike. Takođe, da ja ne bih morala da dolazim avionom, nego da sednem lepo u voz i da dođem ovde u Beograd.”

Na važnost protokla za obe strane, ukazali su i zamenik načelnika uprave granične policije Srbije Dragan Gligorić i Vesko Vukadinović, direktor Sektora granične policije Crne Gore.

“Mogu da istaknem da jer saradnja sa graničnom policijom Crne Gore na visokom nivou. Ovim protokolom mi ćemo bliže definisati i urediti naše odnose u kontroli u železničkom saobraćaj”, kaže srpski potpisnik protokolaizmeđu graničnih policija dve zemlje.

“Ovo je drugi protokol koji je policija Crne Gore potpisala sa kolegama iz Srbije. Zaista sam siguran da je ovo jedan korak dalje u, ne samo unapređenju naših odnosa, već I u uspostavljanju otvorenih, ali sigurnih granica”, rekao je Vukadinović koji se protocol potpisao ispred Crne Gore.

Osim tri protokola koja su danas potpisana, Sporazum predviđa još jedan, na koji potpise treba da stave prestavnici Uprave Carina dve zemlje.

Kako je objašnjeno, to je odloženo iz tehničih razloga, i predviđeno je za kraj meseca.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG