Dostupni linkovi

Slučaj Taton: (Ne)zaštićeni svedoci


Bris Taton
Bris Taton
Zaštićeni svedok u postupku optuženima za ubistvo Francuza Brisa Tatona, koji nosi oznaku A2, potpuno je promenio iskaz koji je dao pre oko godinu dana.

Mogao bi to biti obrt u suđenju za ubistvo navijača fudbalskog kluba “Tuluz”, i to baš u trenutku kada proces, činilo se, dobija na ubrzanju.

Ipak, nije sigurno da će se uskoro doći i do presude protiv 14 pritvorenih mladića, te jednog koji se brani sa slobode, a kojima se sudi pred očima roditelja mladog Francuza - divljački do smrti pretučenog u centru Beograda.

Advokat Slobodan Ružić: (Svedok) je danas sve demantovao. Očigledno je da je strah u pitanju
Svedok A2 u prvom iskazu policiji ispričao je kako je na Obilićevom vencu u Beogradu, gde se dogodilo ubistvo, video da su neki od huligana bili delimično maskirani kao i da bi jednog od njih mogao da prepozna.

U samoj sudnici među 14 optuženih tu osobu nije prepoznao. Advokat porodice Taton, Slobodan Ružić:

“On je potpuno promenio svoj iskaz. Predočen mu je njegov iskaz iz policije koji je uzet na zakonit način. Tu je detaljno opisao dva momka koji su sedeli u kafeu ‘Zuzus’. Rekao je da bi jednog mogao i da prepozna. Međutim, danas je to sve demantovao. Očigledno je da je strah u pitanju. Takođe, pošto je rekao da je jedno od tih lica ranije viđao u društvu navijača ‘Partizana’ kada smo mu to predočili on je naveo da je kada je to rekao, mislio da ga je video u emisiji na TV B92. Međutim, znamo da su u toj emisiji o navijačima bile prikazivane fotografije vođa navijača. Ali on nije to rekao. Kazao je da je to lice video u masi navijača što, pravo da vam kažem, nije delovalo baš ubedljivo”.

A2 govorio je u posebnoj neprovidnoj kabini, dok mu je glas modifikovan. U pokušaju da uskladi tvrdnje koje je izneo u iskazu i ono što je govorio u sudnici sudija Mirjana Ilić pročitala je neke od detalja njegove biografije što je, pak, revoltiralo advokate odbrane.

Stalne rasprave o bezbednosti

Na sudijin komentar da se radi o za srpsko pravosuđe novoj mogućnosti, te da se primena institucije zaštićenog svedoka još uči, advokat Momčilo Bulatović (koji je bio angažovan i pred Haškim sudom) je odgovorio:

“Ako nešto ne znamo onda je normalno da vidimo kako to drugi rade pa da naučimo. Nismo mi izmislili toplu vodu. Onda da ne izmišljamo ništa novo ako to već tamo neko radi. Tako da se plašim da je dato dovoljno podataka koji mogu da otkriju identiet svedoka”.

Na drugoj strani zastupnici porodice Taton dele ocenu sudije da uprkos iznetim detaljima, bezbednost svedoka nije dovedena u pitanje. :

“Ne, naravno da ne mislim da je otkriven. Prvo zbog toga što ako je već rečeno da se radi o licu koje je radilo u kafeu ‘Zuzus’ ja sam siguran da u tom kafeu rade brojni ljudi”, rekao je Ružić.

Ne samo mesto zaposlenja, sudija je navela i obrazovanje koje zaštićeni svedok ima:

“Tako je, ali složićete se sa mnom ne znam od čega bi ovaj svedok trebalo da se plaši”.

Sa advokatom Ružićem teško je se složiti pogotovu ne u danu kada je proces konačno nastavljen posle mesec dana pauze, koja je pak usledila zbog izostanka šest od sedam svedika.

Proces optuženima za ubistvo Brisa Tatona upravo protiče u atmosferi stalnih rasprava o bezbednosti svedoka, te njihovom strahu da se pojave pred Sudom.

Dvojica Francuza, prijatelja pokojnog Tatona, Seber Filip i Kazdevan Rejmon, izneće svoja svedočenja pred Sudom u Tuluzu, što će se video linkom direktno prenositi u sudnici Višeg suda u beogradskoj Palati pravde.

Video snimak

Jedan od njih i sam je povrđen prilikom napada na Tatona zbog čega je objasnio da lično pred Sud u Beogradu zbog straha za sopstvenu bezbednost ne želi da dođe. Podsetićemo da su i Tatonovi roditelji pre pet meseci apelovali na svedoke da skupe hrabrost i pomognu u rasvetljavanju zločina:

Postavljanje ploče u znak sjećanja na Brisa Tatona na mjestu gde je ubijen, 17. septembar 2010.
“Mi zaista imamo punu veru u srpsko pravosuđe, ali istovremeno bismo želeli da se istina potpuno sazna I da svi počinioci ovog zlodela budu kažnjeni. Zato što ovo nije samo obično ubistvo, ovo je zaista bio maskr”, rekla je
majka Brisa Tatona, Suzan.

Ona je redovno prisutna na suđenju sa suprugom Alanom. U sudnici sede na mestima određenim za oštećene, nasuprot porodica i prijatelja optuženih koji provede četrnaesti mesec u pritvoru. Majka jednog od njih, devetnaestogodišenjeg Jovana Karbića, Snežana Stefanović Karbić:

“Uzbuđeni smo što se uopšte desio ovaj težak slučaj. Jedan mladi život je izgubljen. Ali naši sinovi sede četrnaest meseci u pritvoru a jednog dana će se dokazati da nisu oni. Da su kao što su i rekli se popeli na stepenište, gde je tuča već bila završena”.

Po nekima nije teško utvrditi koliko istine ima u ovim rečima. Ko je 17. septembara prošle godine bejzbol palicama i šipkama tukao i bakljom spaljivao dvadesetosmogodišnjeg Tatona, na Obilićevom vencu i to baš na onom mestu gde je septembra ove godine njemu u čast postavljena spomen ploča?

Pravna zastupnica Ivana Grkovića, jednog od optuženih, Zora Dobričanin Nikodinović, ponovila je zahtev za dostavljanje video snimaka nereda koji bi po njoj odgovorili na sporna pitanja:

“I dalje stoje spekulacije da takav video snimak postoji. Međutim, on se u sudu i dalje ne pojavljuje. Ja se nadam, insistiraću, plediraću, apelovaću i moliću, da oni koji poseduju snimak te tuče da ga sudu dostave”.

Do ovog trenutka nema potvrda da takav snimak postoji, te je za sada verovatnije da će presuda biti bazirana na dokaznom materijalu utvrđenom u postupku tokom koga je do sada saslušano 12 svedoka, od kojih sedam iz inostranstva.
XS
SM
MD
LG