Dostupni linkovi

Slučaj Roxane Saberi uzburkao svijet


Roxana Saberi
Roxana Saberi

Američka novinarka Roxana Saberi koju je sud u Teheranu optužio za navodnu špijunažu i osudio na osam godina zatvora, uzburkao je svjetsku javnost. Mlada novinarka uhapšena je još u januaru zbog toga što je, kako su vlasti tvrdile, kupovala alkohol. Kasnije je optužnica proširena na ilegalni rad, jer nije imala akreditaciju, a na kraju je optužba stigla do špijunaže. Sjedinjene Države zatražile su oslobađanje novinarke, a reagirala su i novinarska udruženja diljem svijeta.

Roxana je već nekoliko mjeseci u ozloglašenom zatvoru Evin u blizini Teherana. Osuđena je po kratkom postupku. Pod pritiskom međunarodne javnosti iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinajad je dao nalog tužiocu da se novinarki omogući obrana tokom žalbenog postupka. Roxana nije prvi novinar koji se našao u iranskom zatvoru. Svoje sudbine za New York Times opisali su iranski novinar Roozbeh Mirebrahimi koji danas živi u SAD, bankar Ali Shakeri, i predstavnici Komiteta za zaštitu novinara koji su se susretali s novinarima koji su bili zatvoreni.

Mirebrahimi kaže da je zatvoren 2004. zbog kritičkih komentara koje je pisao u nekoliko reformskih novina i na blogu. Proveo je 60 dana u samici, imao je pravo tri puta dnevno koristiti toalet i to pod nadzornim kamerama. Bio je ispitivan i mučen danima. Istražitelji su ga tukli, lupali mu glavom o zid i stol. Nakon dva mjeseca je pušten iz zatvora zbog međunarodnog pritiska. Napustio je Iran, ali je prije dva mjeseca u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora i 84 udarca bičem.

Parnaz Azima
Bankar Ali Shakeri je prije dvije godine iz svoje nove domovine SAD otišao posjetiti bolesnu majku, koja je umrla nekoliko dana nakon njegova dolaska, a na povratku kući uhapšen je na teheranskom aerodromu pod optužbom da želi svrgnuti Islamsku Republiku. Uspjelo mu je dokazati da je nevin.
I novinari iranskog servisa Radija Slobodna Evropa takodjer su bili izloženi progonu teheranskih vlasti, napisao je predsjednik RFE Jeffrey Gedmin, iznoseći slučaj novinarke Parnaz Azime koja je provela osam mjeseci u kućnom pritvoru. Vlasti su je optužile da je njen prijevod Hemingway-a "protu državna propaganda". On je podsjetio da Iran smatra zločinom rad za strane medijske organizacije. Nedavno su za Radio Slobodna Evropa reporteri bez granica jasno rekli da je slučaj Saberi neutemeljen i da iranska vlada kontinuirano krši slobodu medija i osnovna ljudska prava.

I američki predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton upozorili su na slučaj iransko-američke novinarke. U nedjelju je Obama zatražio oslobađanje novinarke i kazao da je optužba besmislena. Državna tajnica je u ponedjeljak upozorila da je sudski proces bio netransparentan. EU je takodjer upozorila da proces nije zadovoljio medjunarodne standarde. No odgovor Teherana je bio štur. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hassan Qashqavi je kratko rekao:

Shirin Ebadi
''I po medjunarodnom pravu presuda jednog suda se mora poštovati i očekujemo da se poštuju presude iranskog suda.''

Ugledna iranska odvjetnica, dobitnica Nobelove nagrade za mir, Shirin Ebadi kazala je našem radiju da je spremna braniti Saberi. Cijeli slučaj dodotano komplicira odnose Washingtona i Teherana. Obama je ponudio razgovore, Iran odgovorio da je spreman razgovarati ako se poštuju njegovi interesi. Promatrači ističu da bi i slučaj Saberi mogao biti svojevrsna politička poruka Washingtonu.
XS
SM
MD
LG