Dostupni linkovi

SAD uznemirene zbog stanja vjerskih sloboda u svijetu


Hrišćani proslavljaju Božić u Iranu, arhivska fotografija
Hrišćani proslavljaju Božić u Iranu, arhivska fotografija
Američka vlada je „uznemirena“ zbog nedostatka vjerskih sloboda u velikom dijelu svijeta, a posebna „zabrinutost" administracije Baracka Obame odnosi se na Iran i Uzbekistan u kojima se građanima ograničavaju prava da prakticiraju svoju vjeru.

Američki State Department u godišnjem Izvještaju o vjerskim slobodama identificira i probleme i napredak u 128 zemalja svijeta i to u periodu od 1. jula 2009, do 30. juna 2010.

Američki državni sekretar Hillary Clinton naglašava da Sjedinjene države ne "namjeravaju djelovati kao sudac drugim zemljama ili predstavljati sebe kao savršen primjer".

Ona međutim kaže kako Amerikanci smatraju da je vjersko osnovno ljudsko pravo i da to hoće pokazati i svijetu.

"Autoritarni režimi zlostavljaju vlastite građane. Nasilne ekstremističke grupe koriste sektaštvo i rasplamsavaju napetosti, čime ugrožavaju i vjerske slobode. Prijetnja slobodama su i netrpeljivost i nepovjerenje, koje marginalizira i čini ranjivim manjinske vjerske grupe," rekla je Clinton.

Kao primjer Clintonova navodi pozive Al-Qaide na nasilje protiv vjerskih manjina na Bliskom istoku, spominjući šiite, te sveta mjesta u Pakistanu koja su bila napadnuta, baš kao i katolička crkva u Bagdadu.

Amerikanci su zabrinuti, navodi američki državni sekretar, i stalnim izvještajima o tome kako kineske vlasti uznemiravaju tibetanske budiste, kršćane i muslimane.

Hillary Clinton je takođe napomenula da je "nekoliko evropskih zemalja postavilo oštra ograničenja glede vjerskog izražavanja", ali nije konkretno navela na koje države misli:

"Ove povrede vjerskih sloboda nisu u skladu s demokratskim društvima. Nadamo se da ćemo ovim izvještajem dati vladama, nevladinim organizacijama i građanima širom svijeta vrijedne informacije o stanju vjerskih sloboda te da će to biti i poziv na akciju, za sve nas da zajedno mnogo svrsishodnije poradimo na zaštiti tih prava."

Obamina administracija povećaće svoj angažman s muslimanima širom svijeta kako bi pokazali koliko Bijela kuća "unapređuje vjerske slobode širom svijeta kao temeljni element američke diplomatije."

Iran je ponovno imenovan kao zemlja od posebne važnosti u kojoj se njeguje govor mržnje, strogo ograničavaju slobode vjeroispovijesti koje podrazumijevaju uznemiravanja, zastrašivanja, i diskriminaciju na temelju vjerskih uvjerenja. Pomoćnik državnog sekretara Michael Posner kaže kako će se situacija tamo i dalje pogoršavati:

"U Iranu će se vjerske slobode i dalje pogoršavati, posebno za grupe poput Bahai."

Uzbekistan je takodje označen kao zemlja u kojoj opadaju vjerske slobode. Posebno se navodi birokratska tortura koju prolaze svi koji se žele registrirati, a ne pripadaju vladajućoj uzbečkoj religiji. Mnogi su izloženi progonima, a neki i zatvorskim kaznama, kaže se u izvještaju američke Vlade o vjerskim slobodama u svijetu.
XS
SM
MD
LG