Dostupni linkovi

Rehn počinje turneju


Evropski komesar za proširenje Olli Rehn saopštava odluku o viznoj liberalizaciji za Zapadni Balkan
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn saopštava odluku o viznoj liberalizaciji za Zapadni Balkan

Komesar će "prenijeti optimizam" u vezi proširenja Unije na region i pojasniti bh. vlastima i građanima odluku o viznoj liberalizaciji

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn danas počinje turneju po zemljama Zapadnog Balkana u glavnom gradu Srbije.

Osim Srbije, Rehn će posjetiti i Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu i u sve tri zemlje će, prema najavama, spomenuti značaj koji za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ima nedavni prijedlog da se ukinu vize za putovanje državljanima nekih zemalja regiona.

Prema izvorima iz Rehnovog kabineta, on će u Beogradu liderima Srbije potvrditi predanost Evropske unije evropskom putu ove zemlje.

Komesar će također, kako su rekli ovi izvori, "prenijeti optimizam" da će biti otklonjene prepreke za primjenu sporazuma EU-Srbija.

Rehn je zagovornik ideje da se odblokira trgovinski sporazum sa Srbijom i prije hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, jer smatra da je zemlja do sada napravila dovoljno korake da bi dokazala da je na pravom putu da kompletira saradnju sa haškim tribunalom.

Evropski komesar nakon Beograda dolazi u Podgoricu gdje će crnogorskim zvaničnicima uručiti Upitnik sa 2.000 pitanja, od čega zavisi da li će Crna Gora
dobiti status kandidata za članstvo u EU.

U Bosni i Hercegovini, Rehn će morati da objasni zašto zemlja nije ušla u prvi talas liberalizacije viznog režima i zašto je Evropska komisija takvom odlukom onemogućila samo bosanskim Muslimanima da slobodno putuju u zemlje Zapadne Evrope.

Odluka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji može da se primjeni i na građana Republike Srpske koji posjeduju biometrijski pasoš Srbije.

Predsedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u utorak da bi Bosna i Hercegovina do kraja septembra trebala ispuniti sve obaveze koje je pred nju postavila Evropska komisija za liberalizaciju viznog režima.
XS
SM
MD
LG