Dostupni linkovi

Promatrači UN i SAD-a protjerani iz Sjeverne Koreje


Lansiranje raketa 'Unha-2' za koju Pyongyang tvrdi da je komunikacijski satelit.
Lansiranje raketa 'Unha-2' za koju Pyongyang tvrdi da je komunikacijski satelit.

Promatrači UN i Sjedinjenih Država koji su nadgledali nuklearni program Pyongyanga protjerani su iz Sjeverne Koreje. Režim Kim Jong Ila najavio je obnovu rada nuklearke u Yongbyonu nakon što je Vijeće sigurnosti UN osudilo lansiranje rakete početkom aprila. U Washingtonu upozoravaju da će ovim postupkom Sjeverna Koreja biti dodatno izolirana.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju napustili su glavnu nuklearku sjeverno od Pyongyanga, uklonivši kamere za nadgledanje postrojenja u kojem se radilo na obogaćivanju plutonija. Inspektori su već stigli u Peking, ali su odbili odgovarati na novinarska pitanja.

Protjerana su i četvorica američkih stručnjaka, potvrdio je State Department. Glasnogovornik Robert Wood ocijenio je da je ovaj potez još jedan korak unatrag komunističkog režima.

"Zabrinuti smo, ali Sjeverna Koreja je ta koja će snositi posljedice ovakve odluke. Time će se i dodatno izolirati od međunarodne zajednice"
istaknuo je Wood.

Jedan od članova tima Međunarodne agencije za atomsku enegriju, koji je protjeran iz Sjeverne Koreje
Sjeverna Koreja je prošli mjesec najavljivala lansiranje, kako su tvrdili, komunikacijskog satelita za početak aprila, što je i učinjeno, usprkos protivljenju međunarodne zajednice. I dok Pyongyang ponavlja da ima pravo na razvoj svemirskog programa, susjedi upozoravaju da su sjevernjaci zapravo testirali balističku raketu dugog dometa, čime su prekršili sporazum o razoružavanju i UN-ove rezolucije.

Vijeće sigurnosti osudilo je postupak Pyongyanga, a tamošnji odgovor je bio prekid šestostranih pregovora i obnova rada nuklearnih postrojenja. I posljednje protjerivanje inspektora i zaoštravanje odnosa sa svijetom se zbiva u jeku proslave rođendana pokojnog oca nacije Kim Il Sunga, koji je od Sjeverne Koreje učinio najizoliraniju zemlju svijeta, po brojnim pokazateljima i najsiromašniju, ali je zato izgradio takav kult ličnosti kojim je u strahovladi držao 24 milijunski narod, a što je njegov sin i naslijednik Kim Jong Il nastavio provoditi s jednakim žarom.

Iako je Kim već jednom popusto pred međunarodnom zajednicom u zamjenu za energiju i hranu, pitanje je kakav bi daljnji pritisak mogla izvršiti Svjetska organizacija prema njegovu režimu i vratiti ga za pregovarački stol. Washington je reagirao brzo. Identificirao je sjeverno korejske tvrtke koje su povezane s raketnim programom i prema njima će obnoviti sankcije, partneri u Vijeću sigurnosti, Moskva i Peking su oprezniji. Kina je ponovila poziv na sudržanost svih strana, dok je glavni ruski nuklearni predstavnik, zamjenik šefa diplomacije Alexei Borodavkin kazao kako je najvažnija stvar – nastaviti zastale pregovore – umjesto uvošenja čvrših sankcija.
XS
SM
MD
LG