Dostupni linkovi

U porastu povjerenje Crnogoraca u državu i vlast


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Prema rezultatima istraživanja "Centra za demokratiju i ljudska prava" u Crnoj Gori raste povjerenje građana u institucije sistema a smanjuje se percepcija o korupciji.

Istovremeno, ispitanici su bili podijeljeni po pitanju da li bi odlazak premijera Mila Đukanovića sa političke scene bio dobar za Crnu Goru.

Najnovije istraživanje CEDEM-a pokazuje rast povjerenja građana u sve instutucije sistema uključujući i Vladu a prvi put na listi onih kojima se vjeruje našla se i policija.

U isto vrijeme smanjuje se percepcija građana o postojanju korupcije u institucijama. Generalno, većina je uvjerena da Crna Gora ide dobrim putem, ističe metodolog Miloš Bešić.

"Četrdesed i šest i po posto građana smatra da se Crna Gora kreće dobrim putem, to je neka vrsta socio-političkog optimizma, i 21,5 procenata građana smatra da je Crna Gora krenula pogrešnim putem i to je ona vrsta radikalnije kritike sveukupnih socio-političkih dešavanja u Crnoj Gori," keže Bešić.

Paradoks da crnogorski građani u uslovima ekonomske krize, radničkih štrajkova i pada standarda, manifestuju veći optimizam i povjerenje u one koji predvode državu i društvo ,profesor Bešić objašnjava fenomenom da u ekstremnim krizama rastu strahovi građana da mogu izgubiti i ono što posjeduju, zbog čega su manje kritični.
Miloš Bešić: Ako ih pitate šta je najvažnije da bude sačuvano, to su mir i stabilnost


Kao drugi faktor apostrofira nedostatak umjerenog diskursa na političkoj sceni.

"Vi smatrate da će te radikalnim tezama i radikalnim riječima, velikim, krupnim riječima , teškim optužbama da povećate svoj rejting? To se nigdje nikada nije desilo pa neće ni u Crnoj Gori. Osnovna stvar koju građani Crne Gore žele je mir i stabilnost. Ako ih pitate šta je najvažnije da bude sačuvano, to su mir i stabilnost. Mi želimo, sada vam ja prenosim njihove riječi rečeno jezikom komunikacije, mi želimo promjene na bolje. Mi vidimo da mnoge stvari ovdje nijesu dobre. Mi želimo da se to promijeni. Ali ako bi nas to koštalo ugrožavanja mira i stabilnosti onda to ne želimo, onda bolje neka ostane ovako," smatra Bešić.

Cedemovo istraživanje pokazalo je i da građani Crne Gore i dalje snažno žele članstvo u EU ali i da je ta podrška u posljednje vrijeme počela da pada.

Podrška članstvu u NATO ostala je na nivou od oko 33 procenta. Istraživanje o, kako je rekao Bešić, omiljenoj medijskoj temi - eventualnom povlačenju premijera Đukanovića sa političke scene, pokazalo je da je samo 13,9 odsto građana uvjereno da će do toga doći uskoro, 24,4 procenta smatra da će Đukanović otići ali ne tako brzo, dok 36,8 odsto u tu mogućnost ne vjeruje.

,,Možemo reći da je kumulativno broj tih ljudi koji vjeruju da će se povući gotovo isti broju onih koji vjeruju da se neće povući.Ovo smo ih pitali da li bi , ukoliko se premijer povuće to bilo bolje za Crnu Goru ili ne.Tu smo dobili podataka koji , po mom mišljenju plastično i vrlo dobro pokazuje stanje javnog mnjenja u Crnoj Gori. 25,9 procenata građana kaže da bi to bilo dobro za Crnu Goru a 25, 7 kaže da bi to bilo loše za Crnu Goru.Znači ,imamo jednu ravnopravnu distribuciju," kaže profesor Bešić.
XS
SM
MD
LG