Dostupni linkovi

Otrovno blato iz rijeke Rab stiglo u Dunav


Seljani južno od Budimpešte se bore sa bujicom koja nosi otrovno blato, 5. oktobar 2010. godine
Seljani južno od Budimpešte se bore sa bujicom koja nosi otrovno blato, 5. oktobar 2010. godine
Toksično crveno blato koje se u ponedjeljak izlilo iz rezervoara fabrike aluminijuma u zapadnoj Mađarskoj stiglo je jutros do Dunava gde ugrožava ekološki sistem druge najveće reke u Evropi.

Četiri osobe su poginule u ovoj najvećoj ekološkoj katastrofi u Mađarskoj. U Evropskoj Uniji se pribojavaju da bi i druge zemlje nizvodno od Dunava mogle biti ugrožene.

Otrovna bujica crvenog blata koje se izlilo iz jednog rezervoara u fabrici boksita i aluminijuma u gradu Ajka, 160 kilometara zapadno od Budimpešte, prešla je jutros iz reke Rab u Dunav.

U ovoj ekološkoj nesreći bez presedana u Mađarskoj već su četiri osobe izgubile život, među kojim jedna devojčica od 14 meseci, više od 120 lica je zadobilo povrede, a tri osobe su nestale.

Otrovno blato se prolaskom kroz nekoliko reka razredilo i više nije vidljivo golim okom. U reke u koje je ušlo bačeno je više tona maltera, da ga neutralizuje.

Na površini reke Rabe vide se mrtve ribe kako plutaju, ali u Dunavu nema takvog prizora, ističu očevici.
Evropska unija izrazila je bojazan da bi toksične hemikalije mogle Dunavom da se prošire kroz regiju i ugroze druge države


Evropska unija izrazila je bojazan da bi toksične hemikalije mogle Dunavom da se prošire kroz regiju i ugroze druge države.

„Zabrinuti smo ne samo za mađarsku prirodnu sredinu već i za potencijalnu opasnost prelaska zagađenja preko njenih granica“, izjavio je portparol Evropske unije Džo Henon (Joe Hennon).

U Hrvatskoj i Srbiji saopštavaju da nadležne službe pomno prate situaciju i da za sada nema opasnosti.

Mađarska firma MAL, koja je vlasnik otvorenog rezervoara otpadnog mulja koji je iscureo, još ranije je istakla da nije bilo znakova upozorenja da preti ekološka katastrofa.

Mađarskoj potrebno ekspertkso znanje

Posljedice poplave koja je nanijela otrovno blatu u mađarskom selu Devecser, 5. oktobar 2010.
Prema standardima EU-a toksični mulj zapravo „tehnički“ nije opasan, pa se sada nameće pitanje preispitivanja ovog pravila.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je rezervoar pregledan samo dve sedmice pre curenja te da nisu pronađene nikakve nepravilnosti:

"To što sam video ovde je strašno. Ljudi su očajni. Ne veruju nikome. Pre dve sedmice u zvaničnom izveštaju nakon sprovedene kontrole je napisano da je sve u redu. Sada možete da vidite. Šta to znači, u redu?”

Orban je jutros posetio mesto gde je iscureo mulj, ocenivši da će biti veoma teško da se saniraju delovi sela koja su najteže pogođena.

"Verovatno treba naći novu teritoriju za stanovnike sela i sravniti ovaj deo sela sa zemljom zauvek, jer je ovde nemoguće živeti", rekao je mađarski premijer.
Greenpeace: Jedna od tri najgore katastrofe u Evropi u poslednjih 20 ili 30 godina


"Kada je reč o međunarodnoj pomoći, potrebna nam je ekspertsko znanje, jer se to po prvi put desilo u Mađarskoj. Dakle, potrebna su nam iskustva drugih država koje su već pretrpele ovakvu tragediju”.

Portparol “Grinpis internešenel” (Greenpeace International) Hervit Šuster (Herwit Schuster) opisao je ekološku katastrofu kao jednu od tri najgore u Evropi u poslednjih 20 ili 30 godina.

„Ta zemlja je zagađena i uništena za dugo vreme“, izjavio je Šuster.

Između 600 i 700 hiljada kubnih metara crvenog otrovnog mulja iscurilo iz rezervoara fabrike za preradu aluminijuma Ajkai Timfoldgyar, u mestu Ajka, 160 kilometara od Budimpešte. Pritom je poplavljeno 40-ak kvadratnih kilometara, odnosno nekoliko sela.

Taj mulj dobiva se pranjem boksita u natrijevom hidroksidu, koji iz stene odvaja aluminijum, a ostavlja karakteristični crveni mulj, koji u sebi sadrži, izmedu ostalog, 40 do 45 posto gvozdenog oksida. Taj je mulj jaka vodena otopina koja ostavlja opekotine u direktnom dodiru s kožom, a ukoliko se proguta, može oštetiti pluća i probavni trakt, što dovodi i do smrti.
XS
SM
MD
LG