Dostupni linkovi

Novinari BBC-ja u dvodnevnom štrajku zbog penzione reforme


BBC Worlod Service Logo
BBC Worlod Service Logo
Priredila: Ena Stavenović

Novinari BBC-ja stupili su u petak u dvodnevni štrajk protiv reforme penzionog fonda britanske radio-televizije, zbog čega je otkazan jedan radijski program.

Novinari će od nedjelje raditi minimalni broj propisanih radnih sati ali generalni direktor BBC-ja Mark Thompson smatra da štrajk neće značajno utjecati na emitovanje programa.

U petak je otkazan program Radija 4, koji ima oko 6.5 miliona slušalaca, dok je program uživo na radiju Live 5 zamijenjen ranije snimljenim emisijama.

Vođe Nacionalnog sindikata novinara (NUJ), koji ima 4.100 članova na BBC-ju, tvrde da će štrajk utjecati na emitovanje vijesti i aktuelnih događaja.

„Emitovaće se programi koje će praviti saradnici i menadžeri, koristeći ranije snimljene sadržaje. Štrajk je nevjerovatno čvrst i njegove posljedice će biti sve veće u naredna dva dana,“ rekao je Jeremy Dear, generalni sekretar NUJ-a.

Štrajk je započeo zbog odluke BBC-ja da smanji penzioni deficit od 1.5 milijardi funti povećanjem penzionih izdvajanja od aprila iduće godine, zbog ćega će zaposleni izdvajati više, primati manje pnezije i kasnije ići u penziju.

Sedamdeset posto članova sindikata je glasalo protiv konačne ponude koju je predložila uprava.

Naredni štrajk u trajanju od 48 sati je planiran za 15. i 16.novembar, što je prihvatila i Unija tehničkog i produkcijoskog osoblja (BECTU).

Generalni direktor BBC-ja Mark Thompson je na svom blogu izjavio kako se nada da ova odluka neće značajno utjecati na emitovanje programa.

„Ipak, neizbježno je da će neki programi i sadržaj biti prekinuti. Ovo je bio težak period za naše osoblje. Ali svakim štrajkom najviše gube upravo oni kojima mi služimo-naši gledaoci i slušaoci“, rekao je Thompson.
XS
SM
MD
LG