Dostupni linkovi

Spriječen pokušaj terorističkog napada



Putnik iz Nigerije američke avio kompanije Northwest Airlines, koji je rekao da je djelovao po uputama Al-Qaide, u petak je aktivirao eksplozivnu napravu u neuspjelom pokušaju terorističkog napada u avionu koji je slijetao u Detroit, u Michiganu, javile su TV mreže u SAD-u.

Osumnjičeni koji je identifikovan kao Nigerijac Abdul Faruk Abdulmutalab (23), u petak naveče je podvrgnut ispitivanju, rekao je za američki javni radio NPR kongresnik Peter King, najviši republikanski član Odbora za državnu sigurnost Predstavničkog doma Kongresa, prenosi u subotu Hina.

Nigerija je danas otvorila zvaničnu istragu.

"Potpredsjednik Nigerije Gudlak Ebele Džonatan naložio je nigerijskim snagama bezbjednosti da sprovedu punu istragu ovog incidenta", navodi se u saopštenju.

Ministar informisanja Dora Akunili rekla je da je Nigerija užasnuta pokušajem terorističkog napada u američkom avionu.

"Želimo vrlo jasno da kažemo da kao država mi osuđujemo sve oblike terorizma", rekla je ona.

WASHINGTON ZATRAŽIO POJAČANE MJERE SIGURNOSTI

Bijela kuća je objavila kako vjeruje da je to bio pokušaj terorističkog napada, a portparol Bijele kuće Bill Burton rekao je da je predsjednik Barack Obama, koji božićne blagdane provodi na Havajima, izviješten o incidentu i da prati stanje.

Jedan visoki američki zvaničnik zadužen za protivterorizam, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za NPR da je putnik planirao dići u zrak Airbus 330, u kojem je bilo 278 putnika i članova posade, ali je eksplozivna naprava zakazala.

SAD pozvale su avio kompanije širom svijeta da pojačaju mjere sigurnosti nakon pokušaja bombaškog napada u američikom avionu na letu između Amsterdama i Detroita, objavila je holandska koordinaciona grupa za borbu protiv terorizma /NCTB/ u Hagu.

U njihovom saopštenju se navodi da će dodatne mjere biti primjenjene širom svijeta na svim letovima za SAD na neograničen vremenski period.

"Mjere će uključivati presretanje putnika i dodatne provjere prtljaga", rekla je portparol NCTB Džudit Sluter Frans presu.

Dodatne mjere stupile su rano jutros na snagu u Holandiji, koja je dobila formalni zahtjev od američkih vlasti tokom noći, rekla je Sluter.

KAKO SU PUTICI SAVLADALI NAPADAČA

Let 253 Northwest Airlines-a iz Amsterdama s 278 putnika bio je 20 minuta od slijetanja u Detroitu kada je u njemu eksplodiralo nešto poput petarde.

Putnici aviona na kome je na Božić pokušan teroristički napad, kažu da je sve počelo kad su čuli da je "nešto puklo i vidjeli dim" zbog čega su neki medju njima jurnuli da savladaju čovjeka koji je kasnije tvrdio da djeluje po nalogu Al Kaide, prenio je AP.

Metež u avionu je počeo pred slijetanje u Detroit.

"Zvučalo je kao da je ispaljena petarda u jastučnicu. Prvo se čulo 'pop' i onda se vidio dim", rekao je Piter Smit, putnik iz Holandije.

Smit je rekao da je jedan putnik preskočio preko drugih putnika, prešao prolaz izmedju sjedišta i pokušao da obuzda navodnog napadača. Izgleda da je zadobio opekotine.

Osumnjičeni čovjek je poslije toga odveden na jedno od prednjih sjedišta aviona a vidjelo se da ima pocijepane pantalone i opekotine na nogama.

Nekoliko predstavnika sigurnosnih službi su takodje rekli da je izgledalo da je čovjek imao teške opekotine po nogama što ukazuje na to da mu je eksploziv bio privezan za noge. Eksploziv u kome je jedan od sastojaka bila neka puderasta supstanca izgleda da je bio pomiješan u toku leta, rekli su oni.

Melinda Denis, putnica koja je sjedila u prvom redu aviona rekla je da je navodni napadač doveden i smješten do prednjih sjedišta blizu nje, te da su ga odveli sa aviona privezanim lisicama za nosila.

Putnik Sajed Džafri rekao je da je on sjedio tri reda iza ovog putnika i da je primjetio neku svjetlost i osetio miris dima. Onda je, kako je rekao, "jedan mladić iza mene skočio na njega".

"Odmah poslije nastala je velika panika", rekao je Džafri.

Ovaj incident podsjeća na slučaj čovjeka koji je 2001. pokušao da digne u zrak avion sa eksplozivom sakrivenim u cipelama, ali koga su drugi putnici takodje uspjeli da svladaju.
XS
SM
MD
LG