Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za književnost Vargasu Llosi


Mario Vargas Llosa
Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost pripala je književniku Mariu Vargasu Llosi, jednom od najznačajnijih pisaca u španjolskom govornom području.

Autor je više od 30 romana, eseja i drama u kojima je istraživao teme poput ugnjetavanja i složene latinoameričke povijesti.

U obrazloženju Nobelovog komiteta navodi se da je Vargas Llosa nagrađen zbog "kartografskog prikaza struktura vlasti i oštre slike otpora, pobune i poraza pojedinca".

Sedamdesetčetvorogodišnji pisac jedan je od najznačajnijih predstavnika književnog pokreta poznatijeg kao latinsko američki Boom, koji se pojavio 60-tih godina prošloga stoljeća, sa svojim modernističkim stilom i političkim temama.

Postaje poznat romanom "Grad i psi" iz 1962. godine u kojem opisuje odrastanje, a zatim slijedi roman "Zelena kuća" u kojem se osjeća utjecaj Williama Faulknera.

Napisao je i kriminalistički roman "Tko je ubio Palomina Montera?", zatim roman "Jarčevo slavlje" u kojem opisuje vlast Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici. Erotski romani su mu "Posveta pomajci" i "Don Rigobertova bilježnica".

Godine 1995., dobija Cervantesovu nagradu koja se smatra najvećim priznanjem u španjolskom govornom području.

U početku pristaša kubanske revolucije, Vargas Llosa je postupno napustio ljevičarska uvjerenja, i postao snažan zagovornik desnoga centra i individualnih sloboda.

Godine 1976, Vargas Llosa je na jednom skupu u Mexico Cityu ošamario legendarnog kolumbijskog pisca Gabriela Garciu Marqueza. Bio je to kraj njihovog prijateljstva.

Marquez, pisac izrazitih ljevičarskih uvjerenja dobio je 1982., Nobelovu nagradu za književnost, a na Tweeteru je Vargasu Llosi poslao poruku "Sada smo kvit."

"Majstorsko" pisanje

Vargas Llosa natjecao se za predsjednika Perua 1990., kao kandidat desnog centra koalicije Frente Democratico, političke skupine u čijem je osnivanju i sam sudjelovao. Izbore je izgubio od Alberta Fujimoria, koji je kasnije optužen za kršenja ljudskih prava .

Llosa napušta Peru 1993, djelomično frustiran načinom na koji je Fujimora vodio zemlju. Iako bi neki mogli reći da je neobično što je nagrada otišla piscu koji ima desničarske političke stavove, sam tajnik Nobelova komiteta Peter Englund je istaknuo:

"On vjeruje u poboljšanju svijeta. On vjeruje u snagu fikcije i moć fikcije koja može promijeniti svijet. A ako to nije idealno uvjerenje, onda ne znam koje je“.

Vargas Llosa je dobio španjolsko državljanstvo nakon što je napustio Peru. To je poprilično oneraspložilo njegove sunarodnjake. Ipak, postao je prvi latinsko američki pisac koji je izabran u Španjolsku kraljevsku akademiju . Živi u Madridu, a književnost predaje na američkom Sveučilištu Princeton.

Vargas Llosa je rođen u 1936 u Arequipi, u Peruu, a odrastao je uz majku i djeda u gradu Cochabama u Boliviji. Prije nego je postao pisac radio je kao nastavnik španjolskog, a zatim kao novinar za Agenciju France Presse.

Englund opisuje rad Vargasa Llose kao "majstorski":

"On je u osnovi pripovjedač, ali vrlo, vrlo poseban pripovjedač koji je unaprijedio književni način pričanja priče. Njegove su priče vrlo složene. No on je istodobno i majstor dijaloga“.

Nagrada za književnost vrijedna oko 1,5 milijuna dolara je četvrta ovogodišnja Nobelova nagrade. Do sada su dodjeljene nagrade za medicinu, fiziku i kemiju.

Nobelova nagrada za mir će biti objavljen u petak 8. listopada (oktobra), a nagrada za ekonomiju u ponedjeljak 11. listopada.
XS
SM
MD
LG