Dostupni linkovi

Glasali Ukrajinci - profitirala Rusija


Nenad Pejić
Prije pet godina, kad je narandžasta revolucija pobijedila u Ukrajini, tadašnji predsjednik Rusije, Vladimir Putin je, prema riječima svog biografa Andreja Kolesnikova, to nazvao “najgorim mogućim strateškim udarcem” za Rusiju. Kako se stvari odvijaju danas u Ukrajini, Rusija je možda dočekala svoj revanš.

Ako se jučerašnji izbori u Ukrajini mogu definirati sa samo jednom riječju onda je to – razočarenje. I to razočarenje u zemlji kod građana koji ne žive bolje nego što su živjeli kao i u svijetu koji je svjedok stalnih i često besmislenih svađa između lidera “narandžaste” revolucije – sadašnjeg predsjednika Viktora Yushchenka i premijerke Julije Tymoshenko.

“Učestvovao sam na izborima dva puta – 1991. i 2004. kada sam glasao za Yushchenka, ali ovaj put to neću učiniti. Oni svi jedino brinu o glasovima, oni ne brinu o običnim ljudima. Ovaj put neću da u tome učestvujem”. To su riječi Romana Balayana i zajedničke su za mnoge Ukrajince. Prema tamošnjim istraživanjima svega sedam posto Ukrajinaca ima pozitivno mišljenje o razvoju sopstvene države. Svi ostali misle suprotno.

Jedan glas – 63 dolara

Mediji čak pišu da mnogi žele da prodaju svoje glasove iako je to, naravno, protuzakonito. Agencija Reuters citira jednog preprodavaca glasova koji tvrdi da prodaje glas za 63 dolara. Jedna internet stranica je čak tvrdila da je cijena jednog glasa dosegla 113 dolara ali samo u gradovima gdje postoji Internet. Na selima, kažu, cijena glasa je mnogo jeftinija. U međuvremenu su stigli izvještaji promatrača koji ne primjećuju neregularnosti.

U drugom se krugu, zakazanom za sedmi veljače lako može dogoditi da pobjedu dosegne čovjek kojem je dokazano da je falsificirao rezultate nekih prethodnih izbora. Viktor Yanukovich, nekadašnji čovjek Moskve, je u mladosti odležao dvije godine zatvora radi pljačke i fizičkih napada, bio je premijer Ukrajine prije demokratskih promjena. Vrlo je blisko vezan za najpoznatijeg ukrajinskog tajkuna Rinata Ahmetova i čak i u njegovom timu priznaju da su veze izmedju biznisa i politike vrlo jake. Jer, “država je tako organizirana da ako ne zaštitite sebe politički vi možda nećete uspjeti zaštiti ni svoj biznis!” - kaže za naš radio prvi čovjek Yanukovichevog tima Oleksandr Kasyanyuk.

Ko je čija lutka?

Yanukovichev protivnik u drugom krugu će biti Julia Tymoshenko, sa takodje bliskim vezama sa poslovnim interesima. Ona je svoju kampanju usmjerila protiv Viktora Yanukovicha i to uz poprilično neprimjeren riječnik. “Ne gledajte u Yanukovicha kad je utegnut, očešljan i našminkan. On nije čovjek kojeg vidite na televiziji. On je sasvim suprotan. On je slab, neinteligentan i apsolutno bezvrijedan. On predstavlja tajkune i on je tačno onakav lider kakvim ga tajkuni žele – slab, neinteligentan i biće njihova lutka!”

Serhiy Furmanyuk, jedan od onih koji je bio na čelu opozicije 2004. godine, predviđa u izjavi za radio Slobodna Evropa čak i moguće ulične sukobe nakon drugog kruga. Naime, kaže on, ako bilo Yanukovich bilo Tymoshenko objave da ne priznaju izborne rezultate lako mogu pozvati narod na ulice: “Prva narandžasta revolucija je bila optimistička. Oni koji su joj svjedočili su bili sretne ruke – vidjeli su humano lice čovjeka. Ali, kao što kažu, kad se tragedija dogodi dva puta tada postaje farsa. Zato još jedna runda protesta ne bi bila demonstracija uvjerenja nego demonstracija sile!”

Rusija – prvi dobitnik

Ko god pobijedi, u drugom krugu u Ukrajini se već znaju dobitnici i gubitnici. Među dobitnicima je Rusija. Oba kandidata su bliža Moskvi i dalje od zapada nego sadašnji predsjednik, u oba slučaja članstvo u NATO savezu nije izgledno. Viktor Yanukovich je već odavno čovjek Moskve, Rusija je svojevremeno od Interpola zatrazila hapšenje sadašnje premijerke Julije Tymoshenko ali su ruske vlasti to zaboravili jer je ona sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom sklopila dogovor, što javnog, što tajnog sadržaja.

Gubitnik je sadašnji predsjednik Yuschenko koji je sakupio svega pet posto glasova i Ukrajinci koje je razočarao i čije su nade u brzom približavanju Zapadu ostale samo – nade. Revolucija jede svoju djecu - u Ukrajini su djeca pojela svoju revoluciju. Paranoična svađa izmedju dvoje njenih lidera, predsjednika i premijera, i dva karaktera koji su nejasne ustavne odredbe o nadležnostima pretvorili u osobni sukob – doveli su na mjesto vodećeg u svim anketama čovjeka koji je njihov protivnik.

Ali niti dobitnici imaju razloga za veliko slavlje niti gubitnici za veliku tugu. Rusija će imati u Ukrajini blagonaklonjenijeg predsjednika ali se niko u Ukrajini ne usuđuje gurati zemlju nazad u ruski zagrljaj – 60 posto njenih građana je opredijeljeno za Evropsku uniju. Oni koji su htjeli brzo ka Zapadu još uvijek kontroliraju parlament i još uvijek imaju dobru šansu u drugom krugu pa im je bolje zasukati rukave nego tugovati.

Mislim da je Zbignjev Brzezinski, poznati svjetski strušnjak za postkomunistički svijet jednom rekao da “demokracija u Rusiju stiže preko Ukrajine”. Zato će drugi krug izbora u Ukrajini, zakazan za sedmi veljače, biti pažljivije praćen u Moskvi nego u Washingtonu.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG