Dostupni linkovi

Pomen žrtvama akcije Medački džep


Beograd-Pomen žrtvama u crkvi Svetog Marka
Beograd-Pomen žrtvama u crkvi Svetog Marka

Još jedan datum iz ratne prošlosti, Srbija i Hrvatska dočekuju uz različite poglede i suprotne načine obeležavanja. Na 16. godišnjicu akcije hrvatske vojske Medački džep kod Gospića, u Hrvatskoj mise zahvalnice za poginule branitelje, u Beogradu parastosi.

Stotinak članova porodica ubijenih u Medačkom džepu okupilo se u crkvi Svetog Marka u Beogradu povodom godišnjice akcije hrvatske vojske u kojoj je, prema podacima Dokumentacionog centra Veritas stradalo 88 Srba, među kojima 36 civila:

“Izgubio sam majku dva kilometra od kuće, presreli su je hrvatski vojnici i jednostavno likvidirali”

“Sin i žena. Kada smo polazili u tom napadu se desilo. Tada su bile 82 kuće u jednom selu, a sad nema ništa – ko ovaj patos. Kao da je ciklon odneo.”

Tako je bilo u Beogradu. U Hrvatskoj na godišnjicu Medačkog džepa, u katedrali Navještenja Blažene Device Marije takođe misa i molitva za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve rata. Tri generacije proći će do mogućnosti da se pogledi dve zemlje na ratna dešvanja počnu približavati. Sociolog Janja Beč:

“Kako je to moguće? Moguće je ako se reducira i smanji ispolitiziranost i zloupotreba žrtava.”

A na parastosu u Beogradu, episkop hvostanski Atanasije Rakita,
u poruci žrtvama, mimo molitve, osvrće se na prirodu akcije Medački džep, ali i sudske procese protiv odgovornih:

“To je veliki zločin, a zločin je i u tome, braćo i sestre, što nije sankcionisan. Po pravilima zakona međuljudskih i taj ostatak zločina ostaje da i dalje zrači zločinom...”

Dok se žrtve zloupotrebljavaju, a vlasti Beograda i Zagreba pred Međunarodnim sudom pravde međusobno tuže za genocid, proći se još puno vremena:

“Dok se država Hrvatska i Srbija ne dogovore u vezi sa svim žrtvama koje su se desile.”

To očekuje jedan od okupljenih na parastostu u Beogradu. Janja Beč jedino u ovome vidi mogućnost da se jednog dana usaglase pogledi dve zemlje:

“Familije nestalih u celom regionu jako dobro sarađuju. Ne uvek, ali puno bolje sarađuju nego na tom politčkom nivou - kada imaju prepoznat interes kada imaju jasan cilj i kada to nije ispolitizovani, izmanipulisano i zloupotrebljeno.”
XS
SM
MD
LG