Dostupni linkovi

Lobiranje za RS: Velik ulog, mala korist


Premijer Republike Srspke Milorad Dodik, septrembar 2010.
Premijer Republike Srspke Milorad Dodik, septrembar 2010.
Na adresu profesora za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu Floriana Biebera nedavno je stigao e-mail sa pitanjem kako ključni ljudi u Velikoj Britaniji vide BiH i Republiku Srpsku.

Mail je poslala renomirana međunarodna lobistička i kompanija za odnose sa javnpšću “Hill and Knowlton” koju je angažovala upravo Vlada RS.

Profesor Bieber smatra da entitetska Vlada može više da uradi na promjeni imidža RS razumnim političkim djelovanjem nego nerazumnim trošenjem milionskih iznosa budžetskog novca na skupe lobističke kuće.

Florian Bieber: Meni se čini da je imidž RS prilično loš ovih dana u Briselu, u Londonu i u Vošingtonu
Vlada RS potrošila je od početka 2007. godine do danas više od 16 miliona maraka novca poreskih obveznika na lobističke i kompanije za odnose sa javnošću. Firma“Hill & Knowlton International” iz Belgije lobira za Vladu RS na području Evrope, a “Quinn Gillespie Associates” to radi u Sjednjenim Američkim Državama.

Mišljenje dijela javnosti je da imidž Vlade RS u svijetu nije poboljšan u protekle četiri godine, usprkos angažmanu renomiranih i skupih lobističkih kompanija.

„Politika valada je mnogo važnija od toga da se nešto možda poboljša preko nekih lobiranja u Briselu i u Vošingtonu. Meni se čini da je imidž RS prilično loš ovih dana u Briselu, u Londonu i u Vošingtonu - nije zbog imidža, ali zbog politike RS, zbog politike njihove vlade. Taj stalni govor o mogućnosti referenduma, mogućnosti ideja da je RS jedna trajna jedinica, a Bosna možda nije - sve to utiče na negativnu percepciju RS,“ rekao je profesor Bieber.

Biber navodi da bi se imidž Vlade RS popravio i prestankom minimiziranja srebreničkih žrtava, smanjenjem korupcije i boljim odnosom prema pojedinim nevladinim orghanizacijama i medijima.

Veza sa Miškovićem

Opozicija u Republici Srpskoj takođe ne vidi ni smisao ni rezultate trošenja desetina miliona na lobističke firme. Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da se u godinama u kojima se najviše lobiralo za Republiku Srpsku, čulo i najviše kritika na njen račun:

„I to u najbitnijim izvještajima, onim koji su relevantni, izvještajima koji su se nalazili pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope, pred Evropskim parlamentom, pred Savjetom bezbjednosti UN-a. Dakle, te lobističke kuće koje su navodno radile za potrebe i interese RS da je prikažu u nekom pozitivnom svjetlu u bijelom svijetu nisu postigle ništa.“

Mladen Ivanić, septembar 2010.
Poslanik Stranke za BiH u entitetskom parlamentu Muharem Murselović kaže da se pitanje svrhe i opravdanosti plaćanja lobističkih firmi u više navrata postavljalo na skupštinskim zasjedanjima. Odgovor nisu dobili, kaže Murselović, ali pretpostavlja šta je cilj izdvajanja milionskih iznosa za lobiste:

„Izuzev što bi to bilo predstavljanje u nekom smislu na vođenje neke politike koja bi imala za cilj samostalnost RS, koja bi imala za cilj da se prikaže kako je ovdje divno, krasno.“

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kaže da javnost uopšte ne zna ništa ni o novcu ni o efektima lobiranja. Narodna skupština RS morala bi znati politički okivir - za šta se lobira i koja se slika želi ostvariti:

„Ovako ja stičem utisak da je ovdje u pitanju isključivo lobiranje ne za RS nego za jednu partiju i jednu ličnost, dakle lobiranje za SNSD i gospodina Dodika. A o efektima - nijedan efekat za RS do sada nisam vidio.“

Iako su efekti lobiranja za javnost vrlo upitni, neupitan je kredibilitet lobističkih kuća koje to rade. Profesor Bieber objašnjava da je “Hill and Knowlton” poznat u svijetu odnosa sa javnošću:

„Oni zastupaju glavne, velike komapnije u svijetu i, naravno, su poznati po nekim skandalima. Oni su zastupali npr. duvansku industriju u Americi i oni su vodili kampanju da duvan nema veze sa rakom. Ali, naravno, oni zastupaju i legitimne komapnije, kao Yahoo!, i ponekad interese neke države, ali to mnogo manje.“

Među vladama koje zastupa Hill and Knowlton, kaže Bieber, samo su vlade Singapura i RS. Zanimljivo je takođe da ova lobistička firma zastupa i srbijansku kompaniju "Delta holding", čiji je vlasnik Miroslav Mišković blizak premijeru RS Miloradu Dodiku.

Smanjena sredstva

U nastojanju da saznamo više o "Hill and Knowltonu", kontaktirali smo i njihovu partnersku lobističku firmu Global Communications Associates, čiji je finansijski i logistički direktor Jovan Kovačić.

Ovaj bivši zaposlenik OHR-a u Banjoj Luci, OEBS-a u Srbiji, nekadašnji novinar a danas potpredsjednik Udruženja lobista Srbije, nije želio odgovoriti na pitanje da li je angažovan u lobističkim poslovima za Vladu RS.

Jovan Kovačić: Čast mi je i zadovoljstvo za Mileta Dodika da radim i za RS
Kovačićevo obrazloženje bilo je da javnu izjavu profesora Biebera o upitu "Hill and Knowltona" smatra nepristojnom i samoreklamerskom, ali ipak je rekao:

„Samo da vam kažem moj stav: čast mi je i zadovoljstvo za Mileta Dodika da radim i za RS. Sve sam vam time rekao.“

U Vladi RS potvrđuju da od 2007. godine imaju ugovorni odnos sa "Hill and Knowltonom", kao i sa “Quinn Gillespie Associates”.

„Budžetski okvir koji je predviđen za namjenu predstavljanja RS putem ovih aktivnosti je bio do ove godine je bio nešto iznad 4,000.000 KM u ukupnoom iznosu na godišnjem nivou, dok je u 2010. godini zbog opštih budžetskih restrikcija na mnogim stavkama smanjen na ispod 3,5 miliona maraka,“ rekao je savjetnik predsjednika Vlade Gordan Milošević:

Ako se tim iznosima doda 4,2 miliona maraka namijenjenih “predstavljanju Republike Srpske u inostranstvu” u 2008. i 4,4 miliona za iste namjene u 2007. godini, što je ustanovilla Glavna služba za reviziju javnog sektora, ukupan iznos za lobiranje znatno prelazi cifru od 16 miliona maraka.

U entitetskoj vladi RS kažu da su efekti lobiranja teško mjerljivi, ali javnost je, međutim, “izmjerila” da 16 miliona maraka nije bitno promijenilo negativan imidž Republike Srpske u svijetu.
XS
SM
MD
LG