Dostupni linkovi

Ipak bilo propusta u obezbeđenju Legije


Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je bilo propusta u obezbeđenju Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na 40 godina zatvora, zbog ubistava Zorana Đinđića i Ivana Stambolića, i pokušaja ubistva Vuka Draškovića, i navelo da će ispitati sve navode u vezi sa planiranjem njegovog bekstva. U Centralnom zatvoru, u kome se Ulemek nalazi već skoro pet godina, danas je otvorena prva sudnica u kojoj će se, od marta, procesuirati najteža krivična dela i predmeti visokog bezbednosnog rizika.

Ni posle dve nedelje, otkako je u ćeliji Milorada Ulemeka Legije, prilikom vanredne kontrole, pronađen plastični pištolj, nije poznato ko je i na koji način najpoznatijem zatvoreniku u Srbiji doturio ovaj predmet. U Ministarstvu pravde priznaju da je bilo propusta u obezbeđenju, ali ne saopštavaju detalje o tome, niti o eventualnoj odgovornosti. Ministarka Snežana Malović:


"Jeste bilo propusta u obezbeđenju, delujemo u pravcu otkrivanja i rasvetljavanja svega onoga što se desilo i na tome aktivno radimo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Već sam rekla da je Ministarstvo pravde bilo u aktivnoj komunikaciji sa biroom za koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost, kao operativnim telom koje sačinjavaju predstavnici svih bezbednosnih službi. Duboko sam uverena da ćemo narednih dana imati određene činjenice koje ćemo moći da saopštimo javnosti."

Kako se spekuliše u javnosti, u Ulemekovom bekstvu trebalo je da učestvuje i jedan kombi, koji ga je, navodno, čekao na putu iz zatvora do Vojno-medicinske akademije, pošto se prethodno požalio da mu je pozlilo. Policija je sprečila ovu ideju. Ministar Ivica Dačić:


"Kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova dobila taj predlog, ili zahtev, da se omogući prebacivanje na Vojno-medicinsku akademiju, mi smo sugerisali da se to ne radi. Policija je stavila do znanja da smatra da to ne bi bilo dobro i da bi to bio bezbednosni rizik."

Pojedini mediji su, takođe, spekulisali da pištolj otkriven u ćeliji nije bio plastični, već pravi. Ministarka pravde odbacuje takve tvrdnje:


"Ne postoje skriveni detalji, ne postoje prećutani detalji vezani za pištolj. U pitanju je bila replika pištolja, igraška, a da li je on mogao poslužiti u druge svrhe, ako se radi o Miloradu Lukoviću i svim događajima vezanim za njega, možete da procenite sami."

Ono što i dalje ostaje velika nepoznanica je pitanje ko je i kako doturio Legiji lažni pištolj? Analitičar lista "Vreme" Miloš Vasić kaže da je ograničena lista sumnjivih, te da je moguće, da su tu uključeni i zatvorski čuvari:


"Osim podmićenih zatvorskih stražara imamo i druge kandidate. To su pre svega advokati, koji su zaštićeni određenim stepenom imuniteta pri pretresu, i članovi porodice."

Kako je predmet, kao što je plastična replika pištolja, mogao da bude unet pored službe obezbeđenja:


"Na rendgenu će se videti, ali se može uneti na sebi, tako da preostaje najsigurnija praksa, a to je pretres opipavanjem."

Miloš Vasić, ipak, napominje da je veliki uspeh što je sve otkriveno na vreme:


"I što su donete pametne odluke, da se zameni straža i da se krene u malo ozbiljniju kontrolu. Ovo sve je bilo za očekivati jer neko kao što je Milorad Ulemek Legija, koji je dobio 40 godina pravosnažnih i izvršnih, ima narednih 40 godina da razmišlja o tome kako da pobegne iz zatvora, kada mu dosadi da piše knjige. Pri tome ne treba zaboraviti da on napolju ima i finansijsku i logističku i medijsku i političku podršku, tako da bi to trebalo uzeti krajnje ozbiljno."

Jedan od načina koji bi, ubuduće, trebalo da otkloni ovakve mogućnosti je uvođenje sudskih procesa unutar zatvorskog prostora, po modelu razvijenih zemalja koje imaju bogato iskustvo u suđenjima za organizovani kriminal.


U jednoj takvoj sudnici, smeštenoj upravo u beogradskom Centralnom zatvoru, od marta će se procesuirati najteža krivična dela i predmeti visokog bezbednosnog rizika, o čemu predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero kaže:


"Izgradnjom ove sudnice u Okružnom zatvoru Ministarstvo pravde Republike Srbije stvorilo je uslove za efikasnija i bezbednija suđenja, omogućeno je da se okrivljenima za najteža krivična dela sudi upravo u ovoj zgradi, bez potrebe da se organizuje njihov svakodnevni prevoz iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u sudnice Okružnog suda."

Samim tim, mogućnost bekstva optuženih za izvršenje najtežih krivičnih dela svedena je na minimum:


"Njima će se suditi u istoj zgradi u kojoj se nalaze u pritvoru i u kojoj će biti do okončanja sudskog postupka."

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter smatra da je izgradnja ove sudnice značajan korak, jer se u posebnim odeljenjima Okružnog suda procesuiraju najteži predmeti:


"Ova odelenja imaju nadležnost nad čitavom Srbijom i presuđuju u najtežim i najosetljivijim slučajevima organizovanog kriminala, kao što su slučaj ubistva premijera Đinđića ili slučaj zemunskog klana, ali i u slučajevima raznih zločina poput onog na Ovčari, u Zvorniku... Ovo su važni slučajevi, svet gleda na ovo što vi radite i ukoliko možemo da vam pomognemo u tom procesu, mi smo na vašoj strani."

XS
SM
MD
LG